[💳] 信用卡討論區(8)貼LINK老母比狗屌

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
做咩傾傾下相認
Btw 新客 eminent 先回$1000
Cv->black->em p 回得$500
Em p 張卡質地好紙

無用dbs唔知
感覺上無咩用 得果1%
依加用 apple pay+boc card 係7仔買雀巢甜筒 10蚊有3個

堅抵, 仲有滿$30 減$10

即刻加左張卡落apply pay用
依加用 apple pay+boc card 係7仔買雀巢甜筒 10蚊有3個

堅抵, 仲有滿$30 減$10

即刻加左張卡落apply pay用

30蚊買左9個雪糕食 屋企本身又有 食唔晒就黎
Apply左成個禮拜HSBC vs都無聲音
想問下交左申請係唔係唔會send email比你
嗰陣我記得淨係有個參考編號同叫我up 資料
我係hsbc客戶同岀糧就無理到
但個參考編號又無mark低

有SMS 通知我批左卡

我都係啱啱收到喎巴打 我想問下係咪頭一年免年費?之後就要打去叫佢每年免?
申請個時我都無睇清楚d優惠,見個個都想申請呢張所以就試下 申請個陣bank statement都無交上去

我諗我每個月都係碌到3.4千左右,碌唔夠數會唔會cut我

你地大概等左幾耐 我應該19號交form
咩sms都無 reject我都好呀

有SMS 通知我批左卡

我都係啱啱收到喎巴打 我想問下係咪頭一年免年費?之後就要打去叫佢每年免?
申請個時我都無睇清楚d優惠,見個個都想申請呢張所以就試下 申請個陣bank statement都無交上去

我12/4 收到佢SMS 話收到我既申請,13/4 就再收到SMS 話批左,前後一星期左右,計埋收到卡10日

有SMS 通知我批左卡

我上

我上星期五申請,琴日一到office hour已經收到話批左

有SMS 通知我批左卡

我12/4 收到佢SMS 話收到我既申請,13/4 就再收到SMS 話批左,前後一星期左右,計埋收到卡10日

你一日咋喎,點樣前後一星期
小弟普通大學生一個,冇咩收入證明
因為下個月去歐洲旅行所以諗住出張卡用
本身諗住簡簡單單出張enjoy 卡用,但我追完post,發現學生大家都推介dbs 個兩張卡,所以想問下大家 enjoy 卡同dbs ,有咩大分別?特別係海外簽賬方面。
我去歐州用邊張比較好?
因爲我去瑞典,聽講乜都可以用信用卡咁濟 我應該都係買機票,車票比較多用。
我理解係,申請dbs,係試下申請左cv 先,再申請black?
我已經上網睇左一大輪,但都唔係好清晰
不過我平時生活唔多用信用卡,係咪都係申請張enjoy 算
Thx

巴打 我過2個月都去瑞典一個月 個邊有咩玩

唔知wo
我諗住都係周圍去下d城市,我係去瑞典讀書exchange 一個月,再計劃去東歐玩一個月
窮學生,費時洗屋企人咁多$
Btw 你諗住用咩卡 離題

咁啱 我都係exchange一個月 不過我係打算係北歐4國玩算 無乜budget

開compass visa 在開black 再開 "m乜撚" 張m乜撚碌外幣有2% (未試過 睇返黎)
or 開scam 送哩數

哦,等我去試下先
其實我未開過信用卡,琴晚先開始研究
你去邊個city
北歐好貴,所以我先同fd 去東歐
不過六月底我會去丹麥先

去linkkoping (可能串錯)
我都聽講好貴 一個月唔知要用幾多錢

無用開卡 之後唔點用 就唔好存哩數 咪先存到過期都未換到

我都係呢到

如果我之後唔點用嘅話,就咁去申請張enjoy 卡會唔會啱我用d,我見佢海外簽都有多d回贈。
DBS 我好似用唔著

如果你唔存里數 而戶口有錢
可以試下HSbc

金卡 放晒6X去海外 依加有PROMO 海外頭萬5 有多5X 即係 TOTAL 4.4%回贈
咁扣返1.95% 都仲有得賺 2.45% OR 開張HSbc銀聯 1%手續費 有3.4%袋下(但依張銀聯真係廢 你之後無機會再用 其他銀聯唔收手續費得佢收)
戶口有多多錢就開HSbc vs TOTAL 14X 5.6%-返手續費1.95% ~3.65%回贈

巴打有無話戶口有幾錢先申請到金卡?
小弟普通大學生一個,冇咩收入證明
因為下個月去歐洲旅行所以諗住出張卡用
本身諗住簡簡單單出張enjoy 卡用,但我追完post,發現學生大家都推介dbs 個兩張卡,所以想問下大家 enjoy 卡同dbs ,有咩大分別?特別係海外簽賬方面。
我去歐州用邊張比較好?
因爲我去瑞典,聽講乜都可以用信用卡咁濟 我應該都係買機票,車票比較多用。
我理解係,申請dbs,係試下申請左cv 先,再申請black?
我已經上網睇左一大輪,但都唔係好清晰
不過我平時生活唔多用信用卡,係咪都係申請張enjoy 算
Thx

巴打 我過2個月都去瑞典一個月 個邊有咩玩

唔知wo
我諗住都係周圍去下d城市,我係去瑞典讀書exchange 一個月,再計劃去東歐玩一個月
窮學生,費時洗屋企人咁多$
Btw 你諗住用咩卡 離題

咁啱 我都係exchange一個月 不過我係打算係北歐4國玩算 無乜budget

開compass visa 在開black 再開 "m乜撚" 張m乜撚碌外幣有2% (未試過 睇返黎)
or 開scam 送哩數

哦,等我去試下先
其實我未開過信用卡,琴晚先開始研究
你去邊個city
北歐好貴,所以我先同fd 去東歐
不過六月底我會去丹麥先

去linkkoping (可能串錯)
我都聽講好貴 一個月唔知要用幾多錢

無用開卡 之後唔點用 就唔好存哩數 咪先存到過期都未換到

我都係呢到

如果我之後唔點用嘅話,就咁去申請張enjoy 卡會唔會啱我用d,我見佢海外簽都有多d回贈。
DBS 我好似用唔著

如果你唔存里數 而戶口有錢
可以試下HSbc

金卡 放晒6X去海外 依加有PROMO 海外頭萬5 有多5X 即係 TOTAL 4.4%回贈
咁扣返1.95% 都仲有得賺 2.45% OR 開張HSbc銀聯 1%手續費 有3.4%袋下(但依張銀聯真係廢 你之後無機會再用 其他銀聯唔收手續費得佢收)
戶口有多多錢就開HSbc vs TOTAL 14X 5.6%-返手續費1.95% ~3.65%回贈

巴打有無話戶口有幾錢先申請到金卡?

真係唔清楚

有SMS 通知我批左卡

我唔係12/4 上網申請,再早幾日
icard 食野有冇10倍分
想問下dbs black 如果我出街食飯簽卡
係咪唔會計迎新$1/1里 但係會計本地簽賬$6/1里?

點解食飯會唔計呢
icard 食野有冇10倍分

拍卡就有

點解食飯會唔計呢

因為佢話零售簽賬
我第一次用卡唔知零售同飲食係咪分開
見AM卡會分開食肆
申請左張建行,唔知上門簽 AIA 保險當唔當迎新

有SMS 通知我批左卡

我唔係12/4 上網申請,再早幾日

嬲 交多次form
我有張 AEON AE 卡,寄信嚟話如果幾時之前冇用就會降 limit 去到 $10,000 (而家 $26,000),
降 limit 會唔會影響 TU?
而家冇嘢要用 AE 卡俾錢
依加好多sc am街sales
唔知唔夠年薪佢地show唔show我

唔夠年薪都可以一試,我網上申請都批,你有sales跟可能仲好啲 (只係可能)

你有60000就夠
我冇收入
街霸問:「你之前有冇翻part time」
「精生,有嘅 ⋯⋯我地card center 唔會問你拎入息證明」

咁我都試下先,但我岩岩交左application

唔夠年薪都可以一試,我網上申請都批,你有sales跟可能仲好啲 (只係可能)

你有60000就夠
我冇收入
「精生,有嘅 ⋯⋯我地card center 唔會問你拎入息證明」

求SC AM 街霸地址

你有60000就夠
我冇收入

求SC AM 街霸地址

海港城、香港站我見到有
請問flyer world 申請要幾耐?同埋申請唔到hsbc vs既話係咪呢張最好?感謝巴絲打
請勿以任何形式明示或暗示宣傳、招攬生意、推銷、廣告等內容之商業文章。
FAQ

[💳] 信用卡討論區(7)
https://lihkg.com/thread/157442/page/1

Q: 唔知自己年薪夠唔夠申請某信用卡 / 唔知邊張好?
A: 請Google HongKongCard

Q: 我年薪1M有咩卡適合我用?
A: EPS

Q: 我嚟緊會買XXX,邊張卡迎新啱我?
A: 你買比我?

Q: 八達通AAVS用邊張好?
A: 大新One+ / SC executive / BEA flyer

Q: 交學費用邊張好?
A: 大學聯營卡, HSB大學卡交學費有3X Cash dollars

Q: 一次過申請幾多張卡好?
A: 2-3張,一次過申請太多TU會跌。因為人地會以為你手緊等錢洗

Q: 點解有啲卡你地唔講嘅?
A: 狗也不屌

暫時巴絲打們集中討論緊嘅卡有:
#學生申請到

- HSBC
Visa Signature 簡稱VS: 低至$2.78/里
要求: 480K年薪 / 600K資產

- BOC
#iCard : 每月首$1111.1指定簽賬類別及網上零售交易10倍積分(分開計)
要求: 150K年薪

- CCB
#Eye card : 網購及拍卡5倍積分

- DBS
#Black card : $6/里 / 海外$4/里
要求: 240K年薪

#Compass Visa 簡稱CV
最近迎新轉咗,每月用Apple Pay付款可以有最高$300 COMPASS Dollar回贈(不限額)

### 學生要出DBS Black Master請先申請Compass Visa,收到卡後開通E-Banking再由自己個Account內申請。唔洗過冷河,一收到CV可以即申請Black Master

-SC
Asia Miles 簡稱AM: $4/里
要求: 240K年薪 / 60K資產放SC

-BEA
Flyer world : $5/1里
要求: 300K年薪

-大新
#One+ : 無上限1%現金回贈
BA(英國航空白金卡) : 儲Avios $6/里

*注:以上所有要求只係官方聲稱,並不代表年薪不足申請唔到。而資產同收入並唔係唯一批卡標準。

地盤佬入息證名點搞
出現金
如果聽日交齊野申請SCAM , 下星期五收唔收到卡呢
張flyer批左差唔多成個禮拜都未收到卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞