[💳] 信用卡討論區(8)貼LINK老母比狗屌

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
申請左大新one+八達通,以為一張過
咁其實我係咪啟用左張信用卡之後,
再拎張八達通mtr嘟機就叫做用到自動增值.
佢咩資料都無寄黎,
完全唔知點做.

如果追post搵到答案,
我再搵搵
學生諗住整compass visa或者icard 邊張好d
每個月都唔會碌好多,同埋想問呢2張交學費,電話費計唔計分

ICARD其實幾實用 以前覺得佢垃圾

每個月頭1111蚊有10倍積分 有得拍卡就得 OR 佢指定既一D類別
圍埋 換CASH 既話就 有4% 換里數(1AM=0.1計) 就大約 6%回贈
我一般都會拎黎係便利店當八達通咁DO

學費唔計分,我暫時只係知道HSBC 白金或以上 每月頭1萬蚊交學費有分
電話費唔知

傻啦,ICARD交學費有分架 ,用網上銀行交帳單,$1=1分(每月最多1萬分),電話費如果係3/CMHK/CSL更加計電訊類10X分
是咁的。申請左張痕身enjoycard
佢張卡顯示有pay wave
亦都搞埋apple pay
但apple pay/paywave都好
咁耐以黎都未試過搞得掂
係咪要特別做咩手續

點未搞得掂
Paywave 就咁拎去拍機應該無問題架喎

上次去惠康
諗住試下用applepay
點知冇反應
咁咪成張卡俾佢試下囉
佢幫我放落paywave個位度
都冇反應
之後直接幫我插張卡入去入去過數

似佢部機壞,正常就算唔得都會有反應,寫不援權

佢係冇反應
無話過唔到數

連7-11都係咁

試下去KFC 啦

就咁applepay?

每個月頭1111蚊有10倍積分 有得拍卡就得 OR 佢指定既一D類別
圍埋 換CASH 既話就 有4% 換里數(1AM=0.1計) 就大約 6%回贈

學費唔計分,我暫時只係知道HSBC 白金或以上 每月頭1萬蚊交學費有分
電話費唔知

傻啦,ICARD交學費有分架 ,用網上銀行交帳單,$1=1分(每月最多1萬分),電話費如果係3/CMHK/CSL更加計電訊類10X分

長知識 真係依加先知ICARD 交學費計分

點未搞得掂
Paywave 就咁拎去拍機應該無問題架喎

上次去惠康
諗住試下用applepay
點知冇反應
咁咪成張卡俾佢試下囉
佢幫我放落paywave個位度
都冇反應
之後直接幫我插張卡入去入去過數

似佢部機壞,正常就算唔得都會有反應,寫不援權

佢係冇反應
無話過唔到數

連7-11都係咁

試下去KFC 啦

就咁applepay?

applepay/paywave/嘟卡都得
有果個無線logo既機 基本上所有方法應該都accept
壞機 果收銀唔識㩒另計

電話費唔知

未試過用信用卡問個白痴問題
如果信用額唔夠交學費咁點搞
唔該巴打

a:過唔到數
b:收charge
示乎你張卡當初點設定
申請左大新one+八達通,以為一張過
咁其實我係咪啟用左張信用卡之後,
再拎張八達通mtr嘟機就叫做用到自動增值.
佢咩資料都無寄黎,
完全唔知點做.

如果追post搵到答案,
我再搵搵

佢遲啲會寄張啟用信畀你你再拎去地鐵站確認就可以用

我幾等好多年前先要咁,
之後第二次就去買野嘟一次就ok
岩岩搵到

應該ok左
thx

電話費唔知

未試過用信用卡問個白痴問題
如果信用額唔夠交學費咁點搞
唔該巴打

入定錢落張卡度,eg交$21050學費,張卡得10000,咁你最少要入/轉$11050落張卡交,唔係會reject交易

入定錢落張卡度,eg交$21050學費,張卡得10000,咁你最少要入/轉$11050落張卡交,唔係會reject交易

其實入錢依個動作係所有卡都得,定係要視乎發卡機構架?
我打畀Aeon hotline 問過,limit $5000,入定$5000可唔可以碌$10000嘅簽賬,佢話唔可以
(BTW aeon hotline 啲cs 態度好差 )
想問如果paywave個舊野
如果指卡埋去洗唔洗痴埋去

你就當張卡等於八達通,好嗎?

你就當張卡等於八達通,好嗎?

小弟想申請一張 有飛行里數 信用卡。
有咩好介紹
申請左之後即碌3萬蚊野。

睇中左張AE國泰

有咩好介紹

睇中左張AE國泰

擺低年薪,三萬蚊簽乜先可以同你有計傾
而家係咪水電煤等網上交費最抵屌係bea張flyer
佢改左8蚊之後都唔知邊張好啦
而家係咪水電煤等網上交費最抵屌係bea張flyer
佢改左8蚊之後都唔知邊張好啦

就算$8都係最抵屌
有咩好介紹

睇中左張AE國泰

擺低年薪,三萬蚊簽乜先可以同你有計傾

3萬最抵屌應該sc am
求問:本身得兩張信用咭,一張大新one plus,一張 SC am, 已食迎新!遲下會碌隻求婚介子,大約四萬幾蚊左右,想開多張咭食迎新,食里數or回贈都冇所謂,最緊要抵食!睇中左CX ae 果張,唔知好唔好?or有冇其他咭推介? 月薪約兩萬幾!thx
求問:本身得兩張信用咭,一張大新one plus,一張 SC am, 已食迎新!遲下會碌隻求婚介子,大約四萬幾蚊左右,想開多張咭食迎新,食里數or回贈都冇所謂,最緊要抵食!睇中左CX ae 果張,唔知好唔好?or有冇其他咭推介? 月薪約兩萬幾!thx

仲有一張想出:Citi PremierMiles 又好唔好?

仲有一張想出:Citi PremierMiles 又好唔好?

pm唔夠月薪申請。cx ae都差少少,唔交糧單試下。開左你預用一年。下年cut。

pm唔夠月薪申請。cx ae都差少少,唔交糧單試下。開左你預用一年。下年cut。

師兄,有冇邊張推介?

其實入錢依個動作係所有卡都得,定係要視乎發卡機構架?
我打畀Aeon hotline 問過,limit $5000,入定$5000可唔可以碌$10000嘅簽賬,佢話唔可以
(BTW aeon hotline 啲cs 態度好差 )

係,你當個概念係提前找卡數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞