[💳] 信用卡討論區(8)貼LINK老母比狗屌

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
查實HSBC VS個六十萬係點計?
要放匯豐六十萬定其實其他銀行存款有都得?

之前有人講過話兩種都計
不過當然係佢戶口夠數就更大機會批啦
不過你可以試下先

之前有人講過話兩種都計
不過你可以試下先

啱,以前就寫明計綜合理財值,即係要擺係匯豐3個月,唔收其他銀行證明就算過m都reject,但依加個網改左冇寫到,你可以試下先
citi 張八達通收我$1800年費,搵9笨
點解好

一係Cut一係Waive
我想申請SC ASIA MILE果張食迎食
但上年9月先CUT左張SC信用卡
11月先CUT戶口
咁一年期係計信用卡定計戶口?
11月先CUT戶口

半年only
計信用卡
我想申請SC ASIA MILE果張食迎新
但上年9月先CUT左張SC信用卡 本身果張都係連AE出既 但真係冇咩用
11月先CUT戶口
11月先CUT戶口

半年only
計信用卡

唔該哂
citi 張八達通收我$1800年費,搵9笨
點解好

一係Cut一係Waive

Cut左係唔係今期唔洗比?

你覺得呢?
eminent 頭兩個月係咪回8%?

新客上限回 1000,舊客 500

新客上限回 1000,舊客 500

唔該巴打

師兄,有冇邊張推介?

AE CX for sure,如果間鋪可以分單碌,可以AE CX + BEA World (食兩邊迎新&5蚊/里)

假設:如果我果四萬幾蚊做24個月分期還款,我出左張AE CX黎碌,第一年張咭免年費,第二年開始如果佢一定要收我年費先可以續咭,但我又做緊分期還款,咁我未俾佢屈住我一定要俾錢續咭你?!因為我做左分期末還哂唔可cut咭嗎?

Cut完然後一筆過還晒所剩結欠就得

明白,最後想問下,而家我樓下附近有sales攤檔sale緊AE Cx咭,咁我應該上網自己申請,定係樓下經sales申請會容易批咭好D? 上網申請同小斯推薦申請仲有額外里數送,但我年薪唔太夠,我怕如果我唔搵sales申請,批咭成功率會唔會低好多?因為黎緊兩個月都趕住碌夠四萬幾蚊野!thx

Sale檔定網上你要睇下sale個度比咩offer你,網上申請嘅一般有3000里+碌夠$5000送5000里,另外有其多就睇你碌幾多(頭3個月本地$5/里,海外$3/里)

AE批唔批到卡同你搵sale/網上冇分別,年薪唔太夠都申請到(唔係都唔會比人叫入lounge公廁卡),真係唔識就tg我(tg名:gauuper)

而家有個問題出現左!問左金舖用CX AE咭係唔可以做分期付款! 但又趕緊買隻求婚介子四萬幾蚊!我就諗住而家出多兩張咭,分别一張碌CX AE :五千蚊食迎新!一張 :東亞flyer world / DBS black 碌四萬蚊做分期24個月!
想問下出 flyer好D定black好D?
同埋出兩張咁樣碌法好唔好?
利申:本身有SC am 同 大新 one+已食迎新!
求師兄幫忙!!!!

Black出卡快,東亞唔知

咁如果計單一簽帳四萬蚊,食迎新出black定flyer 好?
咁如果計單一簽帳四萬蚊,食迎新出black定flyer 好?

四萬蚊係簽咩?

四萬蚊係簽咩?

金至尊 介子 (零售)

之前有人講過話兩種都計
不過你可以試下先

啱,以前就寫明計綜合理財值,即係要擺係匯豐3個月,唔收其他銀行證明就算過m都reject,但依加個網改左冇寫到,你可以試下先

果時我申請 講到明冇VS唔好出任何其他卡比我
你可以試下

四萬蚊係簽咩?

金至尊 介子 (零售)

頭先簡單計落就flyer著數少少

四萬蚊係簽咩?

金至尊 介子 (零售)

頭先簡單計落就flyer著數少少

我都覺得係! 零售簽帳五蚊里!
我上個月(三月)同時出左兩張信用咭,已找左第一期咭數!!想問如果今個月(四月)又出多兩張新咭,會否影響信貸評級?需要等多一個月(五月)先出咭嗎?

擺5x落食飯先有2.78

我見話有額外3x先做到2.78

但如果唔係6x既category 咁仲會唔會有額外3x? 定係一定要6x 個類別先會有3x?

多謝解答

VS六個都有額外3X

咁其實一張卡已經夠用

Yes你估神卡個名流架

六個範疇入面 1.2%
加埋其中一個範疇五倍就 3.6%
乜都唔中就會用反其他卡

咁都仲有得唔中 佢6個分類乜都包曬咁濟

我save低晒家居,玩樂,品味三個範疇包咩舖頭
對過唔包,就會用另一張卡簽

更正一下 中6個類別 係1X+3X =4X =1.6%
one+同dbs Eminent

係咪eminent八達通冇1%,
但係多番海外2%+食飯1.2%

http://www.dbs.com.hk/personal-zh/credit-cards/eminent-tnc-unlimitrebate.html
第七點寫八達通自動增值係合資格簽賬喎

原來更新左

Eminent for sure

咁即係eminent蠃哂

除左迎新eminent贏,one+贏幾條街
Eminent計回贈係只計整數
Eg: 559+3171.78+629.94+692.88=5053.6
但回贈就只會計5051

相反one+係不足100蚊都會1蚊
Eg:101係回兩蚊

你地唔識唔緊要,唔好誤導人啦

101回兩蚊.....全單計即係一張statment最多差1蚊

其實想知eminent, 佢話250回2.5, 唔夠250係點計 見eminent外幣有2%

俾個例子用緊one+, 上期張單簽$10046.49 回左101.

可以唔止一蚊,因為eminent計整數,一來一回唔止一蚊

係差好少,但咁唔均真冇必要揀佢

點先會一來一回唔止一蚊一個月??
e.g. $100,990.00
one+ = 1009.90 round up = 1010.00
dbs = 1009.90 round off = 1009.00

原來更新左

Eg: 559+3171.78+629.94+692.88=5053.6
但回贈就只會計5051

101回兩蚊.....全單計即係一張statment最多差1蚊

其實想知eminent, 佢話250回2.5, 唔夠250係點計 見eminent外幣有2%

俾個例子用緊one+, 上期張單簽$10046.49 回左101.

one+ = 1009.90 round up = 1010.00
dbs = 1009.90 round off = 1009.00

上面巴打係逐條transaction計
我上個月(三月)同時出左兩張信用咭,已找左第一期咭數!!想問如果今個月(四月)又出多兩張新咭,會否影響信貸評級?需要等多一個月(五月)先出咭嗎?

求解,謝謝

但回贈就只會計5051

上面巴打係逐條transaction計

Eminent係逐條transaction計整數
而且先計transactions整數跟住回贈金額再計多次整數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞