[KPOP] 2020 K-pop討論區(1)

1001 回覆
12 Like 32 Dislike
SM "CHEN在教堂舉行婚禮是誤報,毫無根據"[正式立場]
所屬公司否認了EXO組合成員CHEN已經舉行婚禮的傳聞。
13日晚,SM娛樂方面向tvdaily表示"CHNE今天在教堂舉行婚禮的報導毫無根據。" ​​​​

唔認
都係衰架喇
都好啲
等緊新娘時係化妝室
俾助理提醒先醒起要寫
要幾大個心臟
係咪簽紙未行禮
韓國同日本一樣,雙方簽咗張婚紙交去區廳就攪掂,快過淥杯麵
Exo咁就收左皮 冇得再上了
補充返,唔淨係韓國人鍾意小公司逆襲
防彈吸引到既係全球既歌迷。

佢地似一個whole package。
唱跳rap都喺水平以上,因為成員本身唔同既訓練背景,佢地可以carry到好多唔同風格既音樂同編舞。佢地既舞台似係一件藝術品,訴說故事,充滿感情。

創作同音樂、mv傳遞既信息係重心之一。公司唔多操控佢地,比好大自由同鼓勵佢地將自身既故事寫入歌,所以佢地既音樂好可以引起呢一代人(由年青到中年到老年人都有)既共鳴,係聽到會喊嗰種。佢地自身出道頭幾年被欺凌輕視既經歷令佢地既音樂更具說服力。佢地既作品有可以改變人生既力量(我自己經歷緊),見過好多有抑鬱症情緒病既人,話防彈陪伴同比勇氣佢地走出最辛苦既時光。佢地既歌,要娛樂性有娛樂性,要深度有深度,好有啟發性。

再黎當然公司經營好,歌迷經常可以見到佢地,不管係自家製既綜藝、youtube花絮、成員既Twitter post、vlive,都經常update,無乜空白期。成員既性格討喜、自然不做作、自律無壞負面新聞,同埋滿滿既團魂,都令人好容易同佢地連繫到。仲有,佢地既MV同音樂有好多隱喻既內容同有隱喻出黎既故事線串連一起,觀眾要反覆喺其當中搵hints,再分析總結,以前就佢地既故事就已經有好幾種唔同既theory,係一個(好痛苦)又好有趣味性既過程。所以阿米成日都講“套路”,成日都一大堆圖文分析文章、影片,連年末既特別舞台、VCR 都要分析。有啲似睇要用腦既電影,但又好artistic。

最後,防彈唔係公司target要去美國的,
而係佢地既外國粉圈成長得太快,
粉絲出盡力帶佢地到美國,周圍搵電台介紹、播放佢地既歌,食過好多檸檬,最後先推出到佢地去AMA, Billboard, Grammy,同更多地方。
佢地喺英美既名氣、成績,自然形成,公司同個團一開始都無預料過。
唔該晒你回得咁有心機

但係公海認真講呢d只會比人負皮,因為佢地唔係真心想知道原因

佢地淨係覺得佢地唔靚仔無理由咁紅(利申唔同意)

因為防彈唔係行傳統偶像路線,又擋到kpop其他團體既路,咪想有人答佢地因為好彩囉
屌 我完全認同
佢地實力實係勁到好恐怖
可以編曲作詞都一手包辦

巴打你既分析真係好有心機寫得好好
好多人以為防彈靠樣
佢地一定冇了解過啲成員背景
RM SUGA一開始已經係少有名氣既地下rapper
Jimin jhope 又係舞蹈學院出生
佢地開頭實力比人忽視令到啲人成日以為佢地靠外表
佢地上到而家既地位係因為自己既努力同公司對佢地既照顧
所以我寫比真心想知既人 High five!
有心就睇 無心就skip
負評又唔會少條頭髮
冷言冷語都唔係見得少
防彈就係跳出左框框又夠誠懇先咁成功
我初認識佢地時唔知佢地咁大名氣 但真係好鍾意
後來見識到佢地粉圈人口咁高 同咁多成就 有啲嚇親,
但不難理解。
我係絲 yeah~~~
【初動】 SF9 正規 1輯<FRIST COLLECTION> 687xx張

歷史初動紀錄:
180731 mini 5輯 <Sensuous> 98xx張
190220 mini 6輯 <NARCISSUS> 204xx張
190617 mini 7輯 <RPM> 270xx張 ​​​

咁計落佢上次CB 條女都已經有5個月(?)都冇乜可能唔知啦
仲可以若無其事咁CB上節目仲呃多次粉絲...
寫得好好
邊個唱係水平之上 Jimin呀?
因為事實就係韓國佬可以好撚賤
有對比之下覺得牙chen負責任已經算係咁
怎麼?有意見?
中等都比突
認真講,JK同Jin
95line 2個嘅live有待好多進步
根本全部都麻麻啦 睇下起外國live冇晒底聲就出事 而家好明顯係走避重就輕路線 唱緊個陣冇之前跳得咁勁 不過我諗佢地有時間都作下歌 唔會霸再諗唱功呢樣野 因為佢地都知自己定位同優勢起邊度
唔係啦 你有無睇SNL,MAMA2019(live既聲音比較清楚)
就算上Jimmy Fallon 有backup vocal,但都好清楚聽到唱現場既部分。
果果出國tour前都拜訪老師上堂,95進步都好大,未去到最優秀,但現場都穩定完成到。
防彈vocal既亮點係音色風格演譯多變,
因為最初都以純hip hop為定位,vocal比例相對無咁重,
但後來開始嘗試其他風格 vocal定位先明確,vocal line就要追趕。
JK其實好得
但無可否認佢地live唔係好穩定,不過肯好多場都live唔咪嘴係好有職業道德
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞