【1917:逆戰救兵】2020必看(竟然無人開主題)

798 回覆
127 Like 13 Dislike
How to make a movie look like one long shot
https://www.youtube.com/watch?v=lFZGmzsvSlg
total 61 cuts
睇完覺得好有代入感, 當然呢套擺明唔係SELL故事同戰爭場面, 但所謂"一鏡"呢個效好似跟住個主角行左成個歷程咁, 一秒都唔想MISS因為打仗可能真係下一秒就比人射死左都唔知
所有字都係9用
wayfaring stranger
Best sound mixing
Best cinematography
Best visual effects

So far
Best picture 上流贏咗
Anyway今個禮拜再刷
Oscars 電影盲
thats all
Best sound mixing

反而無人講
真係小學雞到
係好睇7.5
https://www.youtube.com/watch?v=ZAQoY3ioci0
有啲位真係cut咗都唔覺
Sorry 阻住你睇文
P牌樓主唔想再有手足被黑警自殺

48個apps 啱所有人用,尤其前線手足
https://lihkg.com/thread/1864933/

啲apps可以避免黑警link 到你同你嘅online identity、阻嚇黑警上門“被自殺”手足、俾你㩒個制就通知信得過嘅人你遇咩危險,trigger alarm 並附上GPS、自動增加你拍嘅相/片嘅可信性

請大家幫推,避免沉底
點解可以cut咗 但d人d企位,行既節奏可以咁正確
有冇人一開始以為肥仔先係主角

男主角一開波手傷完插入屍體再中地雷,仲諗緊佢幾時會死
岩岩睇完 一開始之後主角會中破傷風之類既野死😲😲😲😲點知原來係主角
一月諗住睇依家終於睇咗
成套睇到好肉緊
好沉重
拍得好好
法國平民女人+BB嗰幕好有意思
就算唔計個女人能夠確認到呢座城市就係XXXX同埋指出森林方向
都仲有其他意思帶到出黎

喺肥仔死個農場到最後主角搭順風車走
車入面其中有條友話我地喺到打咗3年都唔知為乜, 點解唔讓俾德軍就算
亦都有提到點解農場D樹死哂D牛死哂

套戲其實冇明確交待點解其實有1隻牛未死+點解地下有桶牛奶(仲要冇變壞變酸兼冇毒)
主角因為德軍冇殺哂所有牛+有人渣奶留低一桶奶, 之後先可以透過主角幫到個法國女人同BB, 救咗個BB(夠飲幾日?)

打仗平民最慘
如果好似車入面條友咁講應該打兩打就直接投降算, 異地平民一定最陰公最冇人權(法國女人第一句對白就係呢到已經冇野俾到你)
而主角一開波已經估到個GENERAL想點, 佢係最反對成壇野
法國平民提供咗個機會俾主角留底唔好繼續出發, 都係主角一大考驗
最後森林個英軍大佬睇完信同主角講, 冇人企起身就打完仗
成套戲反思點解要打仗+點解要打落去+點先算打完
法國妹有三種身份, 平民+女人BB無敵可憐組合+每位軍人嘅家人
法國妹呢場戲嘅作用就係一串三, 缺一不可
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞