【1917:逆戰救兵】2020必看(竟然無人開主題)

798 回覆
127 Like 13 Dislike
最尾個shot呼應返一開始嗰下好正
必睇IMAX版 好睇
come back to us
係咪有其他意思
唔需要
冇乜打仗
Waste money
好睇
原來肥仔有做過係GOT,我真係唔認得佢
雖然主角不死身,但我覺得都幾好睇
佢暈左起身跑住走加埋配樂,我覺得好正
唱歌果到我反而唔覺得on9,都幾有feel啊
下午睇咗 唯一唔好就係後半主角威能太強 德兵變咗星戰白兵咁all miss
中段個長官提主角話小心指揮官係好戰撚 我仲以為會有d黑暗野
唔好講雷霆救兵,覺得佢dunkirk都超越唔到,甚至hacksaw ridge都好過佢
不過roger deakins嘅攝影係幾撚勁
以前我都幾中意睇戰爭片

但睇過Platoon/Full Metal Jacket之類嘅反戰片之後

開始對呢類英雄式戰爭片無感
男主角同肥仔講過自己唔鍾意返屋企,係因為佢知自己會再離家當兵,亦又可能係最後一次見面。但其實男主角心入面都好想返屋企,唔係都唔會拎屋企人張相出黎睇,完全表現出軍人的無奈
有d 悶。。。
個男主角隻手插左入屍體到個幕個個ee 聲
有d位係
頭幾個字已經好暈

老鼠咬野食引爆個地下洞俾爆炸嚇左 dklm

btw 麥堅尼上校咁似奇異博士
唔係佢黎架咩
係佢嚟
其實點解封信d墨水唔化?
認真果陣有無墨水係防水?
今個果場 成班人都睇到嘩左出黎
sor 真係佢 矮左咁多
有興趣可以睇睇
https://youtu.be/I23phu9_CBA
其實現實打仗係命中率好低
以前睇過記錄片話一戰果時平均消耗兩萬發子彈先殺到一個兵,現代戰爭有大量前人累積嘅實戰經驗同現代光學瞄準先提升到五千發殺一個
打仗係真心瘋狂燒錢
唔明點解colin firth 同Benedict Cumberbatch 要做大茄,出得個一幕
有時有d大明星attach係呢d戲易搵投資好多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞