【1917:逆戰救兵】2020必看(竟然無人開主題)

798 回覆
127 Like 13 Dislike
一戰德軍認真唔應該亦無必要醜化
除左德皇自己講錯野
係八國聯軍果陣話 「你地要好似多年前匈奴人咁震驚班滿清佬」
之後比人恥笑德國佬係匈奴野蠻人

法國想普法戰爭覆桌
德國想做第二日不落帝國
英國想維持世界最強
奧匈想保持接近倒亡既帝國實力
俄佬比日本佬打柒左後要建立翻無哂既威信
日本佬食完英日同盟水打鳩山東同其他德殖民地擴張
美國食花生發死人財

個個都帝國/軍國主義架喎
無得用道德高地話人
戰犯永遠都係戰敗一方
原來上咗得閒去睇先
睇過話日本喺二戰食原子彈前已經講過要投降,不過美國照炸,同喺廣島長崎極速成立醫學研究嘅部門,禁止被爆後嘅研究資料流出,根本係為咗人體實驗而炸

Btw尋晚睇完,覺得唔係鏡頭同好多畫面靚拉高,故事真係普通
日本都搵中國人做左好多人體實驗
戰爭罪行日本勁好多, 全部都違反人性道德
最後日本同德國啲科研咪又係俾美國攞晒勝者為王
肥仔係個愛心撚平民,屋企只係係花園同呀媽種下樹研究下品種,想做神父。一戰無乜國家仇恨,無人同佢講過戰場上係咩一回事,佢亦都無連登仔咁勁睇過咁多套二戰電影。佢係一個下士,平時係後勤做打雜,一個咁樣背景下既士兵見到有個人係架著火既飛機到燒緊,自然反應係救人先再講。男主角戰場經驗多少少,但除此之外其實同肥仔一鳩毛一樣無分別,所以佢雖然想殺德國機師但無好強硬,聽左肥仔講去裝水。咁個德軍係機師,軍階唔會低得去邊,前線殺人經驗豐富,受傷緊張加上語言不通,雖然被救,但岩岩先俾英軍射爆,刺死肥仔情有可原。

男主醒後小鎮被德軍追殺,黑媽媽老鏈咁遠,個德軍根本唔知你係咪自己友,行近發覺唔對路即刻開槍,但可以睇得出個德國士兵其實都好撚驚,一定好緊張,可能佢都係岩岩訓醒起身屙尿,咁一戰個把咁既來福槍......射人係咁上下,正常都唔會中,仲要緊張狀態邊跑邊射,跟住個德軍仆街,先無發現男主落左地窖。

遇見法國女人,呢幕其實好重要,個女人同其他所有角色一樣係工具價值,為左襯托男主角既變化同埋透露一啲男主既背景,令觀眾投入啲代入到男主。女人俾左路線佢,所以佢先大概識得點行,佢俾左食物同牛奶女人同bb,救左人亦救左自己,裝備咁重係急流到好易死。呢一幕個人覺得好溫馨好舒服,好似打dark souls咁經歷千辛萬苦,終於有個營火俾你休息下,真係有家既感覺,令人輕鬆一下。

思想方面導演應該都係想表達反戰,肥仔、照片、女人bb、唱歌等等,但麻麻地,唔夠好,劇情一般。藝術方面同細節描寫一戰方面就一流。
美帝用燃燒彈燒走成個日本喎大佬
原子彈跟本小事黎
班友係度話因為原子彈投降
日本驚蘇共赤化佢亡佢千年天皇帝國渣
呢樣野先係最重要
而且日本贏過日俄戰爭仲要係unexpected咁完美完勝
蘇共上到日本列島真係全國變北泡都得
寧願向美帝投訴但點都要保住天皇國體
軍事競賽都係英國挑起先
你可以話Dreadnought係既
但無威廉二世同英國爭風光唔會搞成咁
點講好呢,卑斯麥收咗皮之後Wilhelm II的確係令到德國走向軍國主義道路,但德國擴海軍之後係英國主動挑德國機鬥多無畏艦
係Wilhelm II收Bismarck皮
Bismarck明明想靜雞雞發達
Wilhelm覺得自己係大英帝國個孫
「阿婆咁威點解我威得?舊時代廢老收皮啦」
感覺nolan果d戲教壞左好多人
我d frd睇戲變左睇細節瘋狂諗plot twist 諗有咩真有咩假
失去左感覺套戲個氣氛既能力
係啊,卑斯麥係想靜靜地贏,雖然英國都想開佢拖好耐
如果佢早多幾十年坐上帝位
普奧戰爭應該打入維也納食埋奧地利
睇到Schofield 趕時間出哂力要其他同佢一齊推車出坑果度真係心嗡繼承朋友遺志
係,仲有太多吳宇森式既類型片,令冇咩(香港)人再欣賞出色流暢既講故事技巧,要扭橋扭橋再扭橋先叫好睇。
睇果陣諗起放工時間嘅金鐘站月台
你班撚樣咪講到咁撚有feel啦
根本悶撚到仆街 屌
晒鳩我兩粒鐘
呢套野唔係睇不停bangbangbang炸炸炸嗚呀嗚呀果d
我屌你老母咩,廢柴
欣賞運鏡都幾好j,戰壕入面主角周圍好多細節
但劇情廢廢地係真既,美中不足
欣賞運鏡都幾好j,戰壕入面主角周圍好多細節
但劇情廢廢地係真既,美中不足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞