【1917:逆戰救兵】2020必看(竟然無人開主題)

798 回覆
127 Like 13 Dislike
手槍黎
手槍打中頭盔
非常認同,套戲個編劇仲衰撚過tbb,成套戲兩頭唔到岸,想講戰爭又唔係,話佢係劇情片又未夠煽情,當兵又戇99,套片太多反駁位,60分係俾個導演嘅!
同感,諗起香城online入面其實都幾悶,最尾come back果幕都眼濕濕
角色到嗰時心理狀態有問題
從佢醒返
到比人射
到逃跑
到練死人、推開醉酒佬、呆望火燒教堂、唔開槍掉頭跑、見女人、比晒啲野食bb⋯⋯

唔係犯駁
而係佢真心攰
精神肉體都好攰
厭戰、逃避、懼怕
同最初事事打頭陣個款完全唔同
long shot 單拖表達精神壓力
加埋游水掙扎、攰到訓落水窒息,又被櫻花提佢要堅持,又即刻要爬過屍體⋯⋯
情緒累積到上岸終於要resolve大喊⋯⋯

我覺得就營造角色上好立體
好配合到long shot個gimmick
觀眾好有代入感
直到佢聽歌觀眾先有機會抖下氣

然後又黎過,下一個抖氣位已經係benedict cucumber 嗰度
尼套好睇,唯一要彈嘅係德軍槍法差,同埋有少少主角威能
唉比人伏左入場
好典型Oscar悶片
仲有iMax版喎iSquare
好好睇
男主遇到法國女人之前俾一個德軍追殺
點解個德軍射術咁渣
好撚on9

又係玩gimmick 咩一鏡到未

眼高手低
當年日本套大空港玩一鏡到尾好好多
利用角色行路交錯咁不停轉換故事線
一鏡到尾故事節奏又唔會太單一
睇落冇咁悶

不過劇情係垃圾
家有喜事+真情咁既胡鬧劇
劇情垃撚圾到

樓上好多打手
屌你智商有冇50先會覺得係手槍打爆
想請教拍到呢個效果有幾手低
有冇手高嘅戲介紹黎睇下
唔係日落
睇下你兩個個底
討論都費事啦
劇本垃撚圾到咁都唔係手低 ?

好多人睇慣cctvb
班垃圾打手 駁唔到 就想滅人聲
呢句已經顯得你無logic根本唔使討論
點樣滅到你聲
刪你留言?

再者上面某d位已經有人覆過好幾次 你唔想追post就算
又唔撚講劇情點垃圾法,一味話人眼高手低眼高手低,係啊,金球獎都係打手啊
你諗好你想話一鏡到底垃圾定劇本垃圾未?
問多次有冇手高嘅戲介紹黎睇下
唔好一味貼emoji遮醜住
答左問題先啦
班垃圾attention seeker好心死翻出去啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞