【1917:逆戰救兵】2020必看(竟然無人開主題)

798 回覆
127 Like 13 Dislike
算啦,睇戲唔好用現實的諗法去睇,電影根本唔真實。
唔係個個當兵都冷血。當然套戲美化英軍,貶低德軍
個男仔本身唔當兵做神父
咁講啦
一戰黎講 1600人都好多架啦
而至於點解射唔中 你估依家又戰術𣈴準 又熱能鏡咩
仲要跑緊 好難打得中架
佢放左係個鐵盒入面(好似係)
睇佢拍007真係mindfucked
好似用鐵盒裝
好睇 好撚緊張
個時入場睇 我FD睇完頭個PART
係咁嘈話想走
我話宜家先係開始咋喎

點知佢笑到傻撚左

成場笑到拍哂笑
終於睇咗,好正,啲戰壕原來係有分乜乜lane乜乜Avenue,呢啲考究位真係好正,會令到你有代入感,好似真係行緊戰壕咁劇情去到就一般都係離不開啲主角威能再加所有野都設計到好巧合到最後大難不死完成任務咁啦。反而前半brick(肥仔)leading actor去到後面由will 帶到尾我覺得咁嘅拍攝手法真係幾正
應該睇imax好定普通
差成倍價錢
認真imax
成套戲d畫面都好靚
點解中左槍可以訓一覺就冇事嘅?
打中頭盔咋
有子彈撞金屬聲
鋼先垃圾
單手拎起戰死隊友擋子彈,單手連射bar1911,現實冇可能
最尾日軍衝鋒仲要有d兵唔上刺刀

近年最好戰爭片我覺得係the unknown soldier
普通得了
可以睇埋Peter Jackson套一戰記錄片They Shall Not Grow Old
blake 唔係brick
想問有無人記得開頭個大將briefing兩條友,其中一個問佢得兩條友去?大將講左句嘢,大意係“咩地獄…皇座,孤身上路係最快”之類嘅金句,有無人知英文原句
美國民謠Wayfaring Stranger
仲有個唔記得左既地方,佢地腦細係咪比左閃光彈比佢地
唔記得左有咩用

係咪用閃光彈確定佢兩個會返轉頭,但之後係咪扔左閃光彈都話繼續完成個任務?
其實我一開始以為呢個係舖排緊結尾佢會完全任務但係都傷口感染而死
點知乜都無發生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞