【1917:逆戰救兵】2020必看(竟然無人開主題)

798 回覆
127 Like 13 Dislike
我有諗過去到尾會唔會話佢隻手細菌感染要切
其實齋睇唔用腦係OK的
但見到條友做軍人咁撚仁慈走去救敵軍而死觀眾都覺得on9啦
另一位暈完起身中途見到條女就唔趕時間
屌你咩
之後遇著敵軍又咁撚仁慈
你同伴o岩o岩先衰on9香撚o左
想去陪佢牙?
都已經無計佢邊跑邊俾人任射都無事...
尋日睇左
入村比人狙擊 到夜晚出黎個場係高潮
大火既光 加埋閃光彈效果 個畫面靚到顛
(估唔到閃光彈都有伏筆)
當然無人地帶到礦洞就緊張至極
配樂無JOKER咁正 但都

個人排
1. Saving Private Ryan
2. 1917
3. The Pianist
4. dunkirk
睇完覺得有D位好on9
1. 肥仔點解要救人? 仲要俾人插死,我覺得佢係為死而死
2. 係個鎮入面點解見到敵人都唔開槍還手,要係咁跑?人地都係咁射你,仲驚咩俾人發現,為左發現個女人?
3. 點解要摙死條友唔插死佢? 打緊杖wor,啱啱肥仔先唔殺人搞到俾人殺
4. 摙死條友之後又唔殺個醉酒佬,搞到俾人追

真係好多on9位
1. 可能啦...我自己覺得係為左令個故仔壯烈D而殺佢。
救人唔係問題,問題係佢好冇警覺性,前面又做到佢地步步為營,咁住冇啦啦就死左,平民唔代表冇腦
3. 佢禁住佢個口個下一刀插頸,其實冇聲,已經可以出奇不意咁做
好難計wo
可能暈左/訓教都當行緊
好似啲掛機驚咁
1)如果唔加法國女同BB同冇埋個少少親情線,主角就會淪為完全既平面角色,即係由頭到尾冇改變過。由唔想/害怕返屋企到最尾愛回家,係一個角色既脫變。冇左條女同BB,成套戲就太mono tone了。後生仔可能唔get,呢幕係用黎勾起主角對「家」既懷緬,直到聽到報時鐘聲,先至拉番佢回現實到完成任務。
果個位係亦都係得到重要情報:係法妹話佢知沿河去到目的地。

2)俾主角撞到唔起身條友,據說係當時撞到暈暈地未能即時起身。第二條撞到既,都瞓低左一兩秒再起身跑。

3)英德戰壕之間既對比都正確,德國個邊環境好幾多,說明德軍係有心長期同盟軍係戰壕磨落去,而英法就心存「暫時既啫」戰壕草草了事。
時間唔係線性啦,跳河上岸先天光,再傳完信搵到king of the north再係大樹就已經日落,計呢啲同執著點解射唔中主角就真係唔好睇戲
兩個都大愛左膠
次次對敵人仁慈就出事
你越停留多一秒,只會越有機會更多人黎,睇黎玩得槍game少
所以同理性撚睇戲真係好辛苦
我覺得你個第一點正正係導演最想講嘅嘢
「家」呢樣嘢對一班喺異鄉打仗嘅士兵有幾重要
個肥仔為咗家庭成員——阿哥嘅性命安全,9秒9接咗任務,急速走人
行去送信,打發時間都係講自己家嘅事。點解肥仔對自己可能有機會攞徽章咁高興,因為可以帶住榮譽返歸。所以佢先會對主角隨便用酒換徽章嘅行為覺得奇怪。
臨死前都係睇住自己同屋企人合照,要主角幫佢同老母佢好勇敢
套戲好多位都係想講「家」呢樣嘢
後段唱歌嗰位直頭直接話俾觀眾想講呢樣嘢
所有「有啲嘢想講」既電影,都係用不同手法去包裝一個愛情/親情/友情/克服自我既故事。
馬田史高西斯前排話marvel 啲戲唔係”cinema”,好可能就係呢點:復仇者系列係好好睇好有娛樂性,但到底你想講啲咩嘢中心思想啫?(某啲單飛作品例外)
黑豹
最多人話唔好睇 但偏偏好多評審受落
不過技術獎都入圍就過份咗 尾段太普通
呢個係傳統導演同而家商業娛樂片嘅最大衝突
究竟滿足觀感刺激重要,定係用套戲去講道理,令觀眾反思先重要應該有排拗。
Time will tell.
廿年、卅年之後,一套英雄大片對當代文化既影響先至可以蓋棺論定。
我都有諗過
但係即刻又諗套戲唔可能夠時間俾佢隻手壞死。
鬼佬會鬧導演作德國佬比人射低比人救都殺人醜化德國人
兒登仔就鬧人左膠
可以因傷病退伍返歸
Rob Stark : They were boys!
有冇人睇過導演拍果套Jarhead ?
果套重視心理描寫好多,又係Roger Deakins 拍,主角係Jake Gyllenhaal係個海軍陸戰隊受訓去打波斯灣戰爭,我覺得果套好睇好多
歷史上機師被擊落生還大多自動投降
做得機師個軍位都有咁上下
條命重要過乜
邊有可能比比敵軍救完發難殺人即係自殺一命換一命 日本仔都唔會啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞