【1917:逆戰救兵】2020必看(竟然無人開主題)

798 回覆
127 Like 13 Dislike
仲要仲係WWI
第一次總體戰
抽空歷史時空去批評前人好唔公平
好似前面有人講,一戰仲會停火慶祝聖誕
因為美英影圈班老細好多都係猶太人
所以咪拍極都有 其實我都覺得煩
雖然呢套係講一戰 唔關猶太人屠殺事
果啲鳩up話人左膠既知唔知一戰歐洲國家無乜深仇大痕
下面
班痴線佬去打杖係追求光榮光家耀祖
啲貴族後生上戰場如童子軍去camp
個個諗住騎下馬開幾槍就返屋企
去到戰場先知現代武器唔係阿爺果輩咁中個槍好閒可以返屋企咁簡單

上面
俄國 德國 英國 三皇 cousin黎
三個都係Victoria個孫
呢班契弟當打杖係捉棋 為面子講左簽盟約之間唔打唔得

另外講空戰
一戰戰機師比人印象係痴線佬中既痴線佬 (尊敬方面)
德國英國空戰互片當係高手騎士之間既對決
兩邊都好尊敬對方
打低兩件已經當係Ace架啦

唔好比二戰美國標籤軸心=邪惡當一戰都係
一戰同盟國同協約國一樣咁仆街
當人命係佢地堆大粒佬為面既無限量棋子

打杖會因為尊敬對方勇敢戰鬥或戰死做出好似唔係你死就我亡既行為唔係左膠
係源於佢地既騎士精神
另外講埋中層既士官
呢班友大部份都係貴族二世祖黎
接受既軍事教育頂龍仲係百年前既經驗
簡單黎講係完全唔識打一戰
亦跟本全世界都冇人識打一戰

新式既來福槍 好似開外掛既機關槍
大口徑左咁多既多炮 後來仲玩埋毒氣
無人識點拆架 所以咪個個戇鳩鳩咁camp戰壕
咁camp都要衝架? 衝咪死人
上頭班老屎忽諗 咁你唔贏 即係唔夠多人啦
衝多啲囉
結果咪死多啲囉
死完又返去做camp狗
繼續loop落去 咪做唔到阿爺果輩戰爭可以童子軍咁一個月頂龍打完返去飲香檳紅酒
我只係覺得,做得軍人,無論係任何崗位職階,你有受過訓練的話,
基本警覺性係一定要有,就算一戰仲會停火慶祝聖誕,但唔代表就可以鬆懈,呢個就係軍人既本能。

當然,瘦仔男主角嗰個時間行開左,由得肥仔男主角單獨處理飛機撚都有責任。

不過,我批評肥仔男主角,唔代表我唔BUY 呢套戲,相反,我係極度鍾意同欣賞,尤其係LAST 部份深夜成個城鎮著火嗰幕既拍攝,令我非常震撼,拍得極之極之靚同高水準,唔去戲院真金白銀比錢睇,真係對唔住自己,100分。
無睇cast入場
主角千辛萬苦走去見到benedict果刻我有d想笑
好撚憎呢啲竟然冇人乜冇人柒口吻
有Sherlock有 moriarty
忍唔住又睇多次
最尾果part真係好正
由於我入場前只知套戲賣點係一鏡到底,我連海報都冇留意過,
甚至我一直以為blake 係主角
佢死後Schofield上車果段睇到好心嗡
同意
中間入村莊. 主角點都射唔中
德軍好似白兵咁
呢到個氣氛古古怪怪,
明知佢唔會死一啲都唔緊張
如果你燒過槍就明點解無人射得中
來福槍要好冷靜 手眼對準準星咁描先會中
一個人緊張加上跑步係無可能中咁制
John Wick果啲槍槍中假架
最多解釋奇洛李維斯個角色好冷血點樣都唔會緊張
一二戰堆兵仔
識領起支槍禁制就上得戰場
由行條橋開始無人射得中佢
入到幢樓bang左落樓梯
瞓醒喺個鎮入面好似識自動導航咁
同條女吹完水行出門口又知道邊度打邊度咁
跑跑跑直跳落水
一沖就到目的地
好似玩緊templerun定唔知點咁
你要照科學照physics嘅
乜嘢戲都唔合理啦咁, 根本無關係
你不如話歷史上無呢段故事添啦

觀眾唔係想要個科學解釋, 係人都知拍緊戲
電影角度去睇, 你令到觀眾失去緊張感
令人唔覺得主角會有危機. 已經好剎風景
好難盲撐

我覺得上面巴打講得啱, first act頭30分鐘就真係100分滿分
去到入村呢part真係好似out of place咁
同上半part嘅氣氛比, 好奇奇怪怪
咁係你代入角色唔夠姐
剩係槍聲都驚到賴屎啦
仲要係唔知幾多個德軍既爛城度
而且唔只物理事
統計上上場打來福槍個命中率係低到喊出黎
主要係心理問題
九成人都係唔想殺人唔想打杖唔想死你唔好埋黎
開槍係基於本能 「你唔好埋黎你唔好埋黎」
同狙擊手冷靜慢慢描係兩回事
要描中佢地要練停止呼吸
好簡單你睇下奧運射槍要描幾耐就明
人人好似香港警甴咁開槍為樂咩
一戰英國仲係行徵兵制
有啲人性格唔適合做前線
唔係幾個月軍校訓練就改變到
好似香港咁
唔係人人適合做勇武
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞