【1917:逆戰救兵】2020必看(竟然無人開主題)

798 回覆
127 Like 13 Dislike
柒到要跳樓...你啱...係我睇錯
肯定係...但正常都應該停一停瞄準嘛
一鏡到底呀嘛
暈左好耐....
其實以前啲人唔係為打仗而打仗,而係因為上面要同人開戰而打仗,好多軍人原本都係平民,只不過比人捉咗去打仗
肥仔死果幕點吹都係唔Make sense
都係要用最垃圾嘅「佢地平民所以冇經驗」
呢種Bullshit解法先最通
而且場節上要肥仔咁死都係冇咩必要
又唔係深入探討人性
是但話佢炒機時撞死 城市1 on 1果幕中槍死
有大把更好嘅死法

長鏡頭係拍得好正
法國女人果幕係不太必要
照明彈果段世界級
尾幕跑果下十分震撼

7.5/10
算係近代戰爭電影最好果幾套
但始終同Saving private ryan有一段距離
覺得吹大咗
點解個個都屌法國妹拖戲 唔算好長姐
冇左呢part 主角冇機會交代background (生左仔女)
亦都連唔到主角講唔想返屋企 同最尾come back to us
處理得好好又唔係
但戰爭片冇左親情的話真係差左d野
親情線完全冇必要
加左都唔覺有幾「親情」法
成套戲唯一賣點係拍攝手法
長鏡頭 影音效果 構圖 美術

故事線 劇情 演技
全部都係平常都不能再平常
某啲情節直頭糞級
咁睇你想睇由頭打到尾的戰爭片 血肉橫飛
定想睇埋打仗以外個軍人的爭札
軍人都係人,唔係英雄
唔知你有冇睇過拆彈雄心
講就講拆彈 但其實只係引子
但套戲加左好多打仗以外的鏡頭
例如入錯平民區 但當個個平民都係敵人的恐懼
救唔到平民睇住佢自爆死
返到屋企行超級市場呆左 適應唔返做平民的生活
最後竟然申請再入伍返去拆彈
扣返war is a drug就好正

呢套都1917睇得出都係想寫個小兵的故事
作為小兵唔會亦無機會改變戰局
好似將軍話齋 主角成個行動都係廢
下次又搵人黎報料話聽日又可以進攻
咁有一次中伏全軍都係死哂
其實最後都係想講打仗的無奈

唔係想說服你
好唔好睇見人見志
只係想講下戰爭片唔一定會場場都殺 熱血搶灘逆轉
啱呀 法國妹問佢有無仔女個段戲 係帶動返主角最尾個一幕拎住老婆同個女個張相
所以我覺得佢遇見法國妹個場戲妹重要
你返去睇Avengers黎
你呢啲傻閪一世都唔會明
我之前睇咁多二戰既電影都發覺美軍無黑人當兵,最多做水手、廚師, 估唔到英國比美國更早用黑人當兵,重有印度佬,英國左膠多係真嘅
一開頭係戰壕入面行 諗住睇下周圍環境D細節 但係D殘影好勁睇到頭暈
我比較想知係咪真係做到咁防水?(真心問)
60格會好啲
殘影會震tim
咩防水?
因為做戰俘係好撚痛苦
你估真係Saving Private Ryan咁放你走?
情報嗰邊一定打得勁過香港警察
封信。
軍事密函應該係特製
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞