【1917:逆戰救兵】2020必看(竟然無人開主題)

798 回覆
127 Like 13 Dislike

金像獎得主Sam Mendes自編自導新作
故事講述第一次世界大戰時兩名年英國士兵受命要跨越德軍戰線將停止進兵命令帶到另一兵團的任務,如果任務失敗,不單英軍陷入險境,同團中男主角之一的哥哥也會連1600的士兵一同陣亡。

全片幾乎全部鏡頭都採用「一鏡過」的拍攝手法,為求令觀眾代入兩名主角傳訊時的緊張氣氛當中。而本片攝影師Roger Antony Deakins亦於2018以銀翼殺手獲得金像獎。
1月1日有優先場,正式上映為1月9日

https://youtu.be/wxNxXF4tK1I
和你shop 升級:熱情香港 好客之道 又點少得你!
https://lih.kg/1801116
見佢攞雷霆救兵黎比,我都幾期待佢拍成點
好撚正
一氣呵成既氣氛同節奏,睇到尾好攰
阻阻大家 最後一日 德國制裁中國嘅方案自己簽完 記住叫埋親戚朋友老竇老母簽

簽個名有幾難? 你哋到底想點撚樣啊???????
https://lih.kg/1800367
講到勁過雷霆救兵,但未睇,好想睇
拍果班真係好辛苦,好多個鏡頭係兩條友搬住部機一直拍。
而且一鏡過無剪接,難度過好多,你當係即時舞台劇咁睇
等睇imax
終於有套似樣既戰爭片
1/4先有imax上
3/1睇imax
一定要睇imax版
鐘意睇1,2戰d戰爭片
但唔鐘意睇現代果d
今次Imax 同普通差d咩
星期三睇早場,睇完去維園
同場喎似乎
點會無剪接 有明顯銜接位
又戰爭
唔敢期望太多 怕失望
睇完 幾好唔錯
但全程有對狗男女講野 搞到文戲好冇feel
真 偽一鏡到尾嚟
邊有可能完全真正一鏡到尾
諗吓就知冇可能
只要片場一出小小問題就要重拍
有幾個位幾感人,Tom 就黎死個part我係咁
1月4?
有幾個位有d on 9, 一條友對咁多德軍,跟住有個德軍又on 99咁行到好近先開槍。 個女人個part又係可有可無,唔明點解要拍埋?9唔搭8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞