【1917:逆戰救兵】2020必看(竟然無人開主題)

798 回覆
127 Like 13 Dislike
我都二刷咗
睇完imax不過我覺得唔值
二刷睇返啲細節位
個德軍射中佢頭盔(德軍支鎗有火光,Will個頭盔向上飛起)
Will就射中個德軍心口
Dunkirk同Fury我都鍾意
我又覺得平起平坐
甚至好過Saving Private Ryan
因為佢用一個好特別嘅角度講戰爭
最on9一定係Wonderwoman
Ludendorff變咗唔知乜撚戰爭神
冇錯 所以兩個主角見有dog fight都停一停嚟睇
有冇人記得套戲最後多謝位士兵叫咩名套嘢係咪真人真事改編
導演個太爺
佢話細細過聽過佢太爺講呢個故事
100年前既英國人應該仇恨高盧人多過討厭Prussian
係佢太爺講佢從軍經歷inspire到導演虛構依套戲個劇本
睇果陣都 心諗 做乜鳩
前半好睇 由戰壕一路行出戰場睇到好肉緊
後段主角中槍暈後好似換左導演咁 變左文藝片
其實trailer都幾陰濕,到最後個下都仲有肥仔係度,又話要救到佢呀哥任務就一定要成功,搞到我地以為佢先係主角仲唔會死
我覺得imax好正喎
唔止畫面,連聲效好似響現場咁,有幾下爆炸嚇親
呢D戲一有女人出現就婆媽
成個節奏慢曬,當休息

荷李活嘅戲,女人同黑人,點都要加插入去,唔係會被左膠屌
其他片要屌
呢套係過得去
大英帝國緊係有印度佬 中東佬 毛利佬 黑人
佢就係死得多人要求呢堆殖民地人幫拖
對唔住巴打撳錯咗個負皮
imax d畫面靚到出水
joker吹大左
Alfred H Mendes
佢地係咪以為打機咁睇到敵人條血係紅色
主角中槍醒番後個場景好靚
其實單講拍攝同人物都已經屌打今年9成既片

好多位一鏡過,主角有成十分鐘以上要一直演,錯左要自己執生,唔係就要由頭黎過。淨係呢點已經好難得

拍攝已經有人講左,大家只係著眼男主係城鎮畀人射極都唔中,但係人話其他戰爭片一樣既問題係咪唔夠中肯?

總括黎講我畀9.5/10分,要扣果0.5係城鎮去森林果段鋪排得太簡單,同前半起落太大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞