召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(55)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
的士更加唔好爬頭喇,明知佢一落完客就會即刻比油去,如果你騎線爬緊佢頭,佢又頂住你 cut 唔返入去就死硬,總之落客呢啲一定响後面等,唔通佢落客會落好耐咩
5人都好..都係咁渣
有無tg
恭喜師兄。如果迦密村街呢個情況,考官又無出聲過唔過,咁應該點?
我考泊位個陣師父話我右邊倒後鏡其實凌空出左界
好彩考官好人比我pass
唔係睇個轆有無掂到條界?
你就好啦
考官同我講出咗少少,仲叫我落車check
落緊客嘅車唔係死車黎,佢會短時間內再郁,盡量唔好過
路試肥左。。。個考官淨係係停車場位話要睇盲點,我都唔知原來要睇
咁就肥左。。。難得係多石容易d
過完警署到OU門口學車大部分時間都遇到有死車擺 果段路如果有死車而我判斷到夠過嘅 就打燈做扒頭動作貼住虛線行 唔夠過嘅而對面線又有車嚟緊 就預早停定以免太貼阻礙物(死車) 等到對面線喺你最遠視線範圍內都無車嚟 就打右燈做扒頭動作騎住少少右線嚟行(預大約一個車位距離)過咗死車 有時會有幾部死車所以可能會騎多陣 但當對頭一有車喺你視線範圍嚟緊 就要停低等 之後對面線無車我會再擰一擰頭 再慢慢駛過 到過完死車打燈望左入返去行返自己線線

袋口位轉入迦密村街講返今日考嘅經驗啦 始終平時都唔入得 係偷雞試過一兩次入去 我都無乜經驗可言 入到去見到有死車我就先停低架車做擰頭再望對面線做咗兩次 確保係我視線範圍內對面暫時無車嚟過我先駛出 因為以防對面有車嚟所以我都唔敢轉個2波嚟行 係過晒死車先轉個2波俾考官睇 見到對面有車嚟就一定停咗車先 再按當時情況啦我今日考就對面架車都停咗唔行 咁我再望左中右先起步 慢慢駛出過咗死車打燈望左入返自己條線駛到讓車線 到讓車線我就停咗係個三角形果個位望(我師傅建議俾我) 記住呢個路口要望埋右 因為我上次就係無望到右邊 一出到去原來有架17號巴士停係斑馬線讓人過 你知巴士長㗎啦成12米 車嘅長度已經由斑馬線佔到去接近黃格前嘅位置 正常應該唔夠擺多部貨van /私家車 無望右邊一扭出去可能啲行人未過晒巴士未郁車而你有機會要停係黃格 (同前車保持距離停車) 咁我上次好彩啲一扭到出去一半先發覺 而佢啱又啱開車所以上次就衰少一樣嘢

呢啲都只係我淺薄嘅經驗 歡迎其他師兄作出大力補充同更正以及指正我嘅不是
早少少停,留4分3個車位,觀察5-10秒,真係唔郁+情況許可就爬頭
考到灰
隔左就一年再考唔考多次好
路試問題
可能性1:你望完左右路面情況但搞左好耐先開到車
可能性2: 一路轉一路望前面,擔心入線入得靚唔靚(出試場個彎要望實兩邊行車線有冇車黎而唔係望前面)
有左經驗,下次會更好
依個要睇你有冇需要揸車,有冇時間學/錢,最重要係有冇興趣繼續學
你個阿sir冇同你講咩?
佢語氣都係估估下,係咁可能可能可能。。。
唯有下次再黎過
今日撞死人個師傅成81歲
12月頭考澤安果陣扒左架打死火燈又冇上落客嘅的士頭
不過都pass左
其實我都唔清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞