召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(55)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有無巴絲試過駕院肥完後拎到快期,大概既程序係點?
你或者人地有機會騎線就俾人行先
但你行緊而人地駛過黎 就慢慢碌過佢或者停車俾佢過
學緊車, 情景題: 埋緊紅色交通燈, 埋到去紅+黃但已經踩盡左極力子 + 少少brake, 2波, 原本打算停車拉手制。

想問, 我應該:
轉1波? 繼續行。
就咁鬆極力子,鬆brake, 無事繼續2波開 ?
重身拎磨擦點, 鬆brake, 無事繼續2波開?
拉手制空波?
最安全做法 停定轉一波 望晒鏡再去
唔洗拉手制 空波
如果你可以繼續行就比d 油繼續去,如果上斜唔夠動力就踩實brake 轉返一波起步,師傅教我停左車 起步一定係1波,停低左咪當起步咁做,但唔洗拉手制
有冇巴絲做緊職業司機 想知p牌入唔入到行
同埋試車會試啲咩?
11月拎左牌 洗唔洗補下鐘
你距離條白線幾遠先?
你要確定轉左做綠燈先好過白線
太近:
停低,即刻推上一波,磨擦點,望鏡,先再鬆break

半至一個車位:
踩多d break去到時速10-15,推一波,慢慢鬆極力子,鬆完極力子俾油,之後推2波走人(p.s.過路口係咁望下附近交通情況)

一個車位以上:
咁早落極力子,空波行駛,玩完
想問落斜個陣車速太快點控制車速 踩BRAKE唔夠洗唔洗轉1波
聽朝考忠義街 有啲緊張
你踩深啲迫力先啦
如果架車冇迫力到咁你應該街都出唔到
加油 學校仲放緊假應該唔難考
想問下抽快期如果 時間唔岩可唔可以再抽?
加油先
聽日考幾點先 聖誕其間考 pass 左一半架啦 無左學生果d先 死車點都有 好似中午好考d
咩撚嘢重身?
一陣考沙田
落斜轉一波加上踩唔夠break嘅話,鬆極力子到磨擦點果一下應該會chok到成架車彈起.跟住你可以洗定個菊花俾人插
沙田輕鬆嘅
做足打燈望鏡擰頭
該快時快該慢時慢
咁就搞掂啦
師傅話我手車都ok 不過係心急
個個師傅都咁講
如果你駁佢,佢會答:
你唔得我又點會俾你去考試
真係衰左,佢會話:
第一次考係緊張啲,緊張就會做錯野 Or
一定係考果時太緊張

考試果陣,如果你真係緊張嘅話,你呃自己有車牌,當自己真係有牌咁揸,個心會定好多
我覺得個腦唔好諗咁多野先易渣d
我果時考試肥左乙部 之後 驚到個腦白哂
最後 丙部都pass (之後sd 番張黃紙俾fd 睇 佢講 點解咁少剔)
所以唔好諗咁多去考 做番自己就ok開車停車 擰頭望鏡 轉灣要睇另一面鏡 過死車要睇人地車頭 同 睇清楚先好出
想問, 平時2波行緊車, 右腳放油腳, 左腳踩盡極力子, 但最後決定唔轉波, 就咁鬆返極力子, 右腳先踩返油門係咪當咩事無發生?
仲有一個月就甩P
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞