召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(55)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
咁耐 會唔會到4 月5月唔記得哂架
等下吧啦
駕院出學車証書課程,有得用持續進修基金
今次升級做駕大不是夢
我頭先親自排隊
個職員都話五月中至尾
3 個工作天 唔計考果日
你上運輸署個網用抽快期嘅方法去firm 有無得拎
打完 黃紙 編號等等 之後佢講 你不符合從考生資格就代表有得拎
渣慢實無死
你渣太快 車快軚慢 咪轉灣飛左去隔離線/ 撞膊 (e 個更加嚴重過無擰頭睇交通)
轉灣一定要慢 我學車果時 渣到成個車手咁 轉到仲要好靚
之後師傅屌鳩我 就講我轉灣一定要慢d( 太快一係前面kb意外時時你停唔切 同唔飛左去對面行車線)
唔急用牌/急住拎牌之後甩P 係OK 嘅
洗少500蚊買快期
差唔多90度,你預15-20km/h左右啦
最緊要知幾時轉,同扭幾多軚就貼到你要入既線
同有時預備轉完有死車,要拎出邊嗰條

provided that 你行緊單線,望另外一邊冇車/紅綠燈
唔該曬Ching
又真係唔急
我計過

3月中學26
3月中買堂練車
4月頭考強制

4月中開始練棍van(再考油塘)
5月中考

頂個師傅又發作,好想斬死佢
咩樹?
係又屌唔係又屌,比佢屌完問佢應該點做又唔直接答係到兜圈,問多兩句又嫌你煩

17/12既
邊個咁慘慘
如果肥左下次搵過第二個師傅
我第一次個師傅又係咁 乜都屌
又成日話無咖喇你考試一定唔會合格
成日語言上搞到自己心理唔好
換左師傅學車開心好多 比多左好多心機
不過加油呀希望你合格 威比佢睇!
但係學車3分師傅7分自己
你學嗰一個半小時師傅係講唔晒所有野比你聽。
有唔明嘅就要自己上YouTube去學吓,再唔明先上堂問師父
而我自己之前學車嘅心態就係當師傅唔喺度,當初去搭車你自己實踐之前學到嘅嘢
咁當然師傅需要嘅係鼓勵,而唔會再打擊你啦
但轉過撚頭去諗,個師傅冇理由要呃鳩你明明你唔掂嘅都要話你可以可以去考試
其實成件事係點
只係知㗎考牌車同架波子撞左
唔知件事係點好難去討論 (兩個月前好多人考培正道2線轉公主道個師傅成日同我講十米車 即係轉彎唔好咁快)
怕太快踩白色影線或者轉唔切彎。
個考官啲師傅叫佢做河馬 好似係成日肥人嘅考官嚟架
嘩,絲打你過得咁充實嘅未來半年你將啲時間塞滿晒喺學車度
btw電單車嘅強制試係咩嚟㗎,我唔係好明
絲打好正確

26先考強制 只可在駕院考
(即係操作電單車)
考完才可排路試
26係強制試完才可考路試

26強制 要指定駕院
4個測驗
1 開車停車
2 左轉彎(轉波)
3 右轉彎(轉波)
4 是但選左轉or右轉 再要最尾22km以上 再 急停

類似咁上下
你可以上youtube睇下咖

我同事話,聽到我都覺得忙
塞爆晒

因為我上次van又係考油塘,今次應該冇咁驚 哈哈哈
不過有樣野想請教

假設我5月19 成功van可拎p

到26 又成功過晒關

係咪26唔使再另外加p
自己排快期係咪一定搶唔到..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞