召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(55)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
其實可以睇吓部車有冇防溜後,不過個人唔太建議依賴佢
我住係附近,點樣唔溜後麥米巴已經講左,所以反而我想補充,個段路除左停車驚溜後係麻煩外,另一個麻煩位係轉彎。右轉入第一街、第二街,要非常小心轉緊行人突然彈出,因為掛住轉彎真係有機會會miss ;左轉入醫院道要留意反方向既車,因為如果偷少少對面線d位轉,其實易轉d。

巴打都係中西區人?
依樣其實好隨心,不過無論你之前有冇跟過其他師傅考過,但如果你跟既個位師傅第一次就pass 左,咁請師傅飲餐茶係好合理,因為畢竟佢(或者佢架車)令你pass左,不過依家好少會真係慢慢再同師傅飲茶,佢都未必得閒,所以先折現俾利是以表謝意

依個就係師傅利是既由來
乜有啲咁嘅野
利是封幾多
其實行順架車鬆咗clutch, 個速度係咪就已經夠可以直接上2波?
今個禮拜就考棍van 原來上得15個鐘堂
不過早兩日上堂師傅已經冇乜點講嘢
有個位話我要留多個車位比巴士入灣
同埋做戲唔夠 掘頭路調頭冇望鏡
希望 1 take pass
我自己係鬆完踩油聽聽到好嘈就即刻轉
應該要比油到個engine夠轉數就開始嘈
咁同一師傅兩take pass洗唔洗比
覺得比左兩次租車費已經好和味
我唔係住個到,不過呢排成日要揸車去個頭

琴日東邊街轉入第二街個時停車讓對頭車,起步個時搞咗好耐,比後面砵到飛起
係咪即係autohold ?車停定後再踩深d個brake就會著
應該就係啦
其實我諗學車跟師傅有左幾耐,封利是就有左幾耐

金額真係好隨心,你當係請佢去酒樓飲茶既金額數就OK。我自己個時封左300蚊。不過真係要你自己都覺得抵封先好俾。有D 巴打學車俾個師傅教到一肚氣,個D CASE 就算PASS 左,佢地唔封我都覺得合理。

但如果正正常常,而個師傅都認真教既,就算唔係perfect,都應該要封既,其實同封俾屋苑D 保安既原理係一樣。雖然以後未必會再見,不過好頭好尾咁LOR。

18歲可以扮仲細而唔封,但如果好似我依D 30歲(想扮細都扮唔到)既人都唔封,就會俾人理解成「佢應該唔滿意我所以唔封」(即係封係Default,金額隨心),所以走唔甩(不過都封得開心既,唔係一次過pass 都唔封啦).....依d 就係社會約定俗成既價值觀...
巴打,我都有同樣問題
防溜後應該唔同 autohold,我學車果陣渣 prius c 係防溜後,斜路起步真係就咁比油就得唔會溜後
但係而家 P牌出咗部 golf,斜路停車 autohold,起步比油果下會溜一溜後少少先向前到
應該差唔多嫁啦
不過我肥左油塘
想知點肥 5月考
砵?你係唔係P牌掛左P 先? 如果係,咁後車真係勁無品。
其實第二次就真係好睇你自己...你唔封都唔會有問題,因為學你講,你都俾左兩次車租佢賺,佢自己都可能覺得唔好意思再收;但如果你第一次係衰自己,而你又覺得佢教得真係好好,咁你俾返一百幾十佢飲下茶表達謝意,亦都可以。

其實真係好隨心,唔封都得(姐姐個D除外)...不過第一次就PASS既,封就真係幾約定俗成(駕院就相對少D)
好似錯咗方法?
我忠義街個調頭倒後重點係控brake多過控極力子 個極力子唔洗點再郁

另外,我個師傅帶過我去其他試場練斜路調頭 好似係九龍塘何文田一帶 我都唔知邊度嚟 現場都有其他學神排隊練 個斜度重斜過忠義街 但路面闊少少 之後去到忠義街練兩嘢已經feel到點倒後 覺得重易

利申:忠義街調頭嗰part 零輕微棍van一take pass
我未pass, pass左半

就算我pass左唔會比

因為我臨考前 佢又唔早講去旅行

9日不在香港
肥咗啲咩☹️
你係唔係一早已經報左話用佢車考?如果係,佢係你臨考前個9日先去旅行都唔講聲你知,又真係幾無心,咁你唔俾都合情理
BTW,你真係係考之前個9日完全無得跟佢再練?其實臨考前個一星期先係決定生死既關鍵...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞