『薪火post』BNO續期資訊(68) 佛系續期

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
HMPO人手UPDATE
冇第二個DHL SMS
WEBCHAT問
咁就問下英國那邊啦,唔知會唔會你填錯電話號碼之類,或者寄失左。睇下追唔追得返DHL tracking number
WEBCHAT問
我建議webchat,去台灣嘅話根本分唔到係英國個aberdeen定香港仔
而且上次hmpo唔係覆過某人話多國同一地名就會加埋國家名咩?
chat過,話要打電話問
關於台灣對BNO看法

國人持有英國國民(海外)護照,應不認定為具有英國籍。
終於出現香港仔喇
其實頭POST已經有

臺灣旅行英國國民(海外)護照及特區護照問題

中華民國

香港澳門關係條例

第四條 本條例所稱香港居民,指具有香港永久居留資格,且未持有英國國民(海外)護照或香港護照以外之旅行證照者。

本條例所稱澳門居民,指具有澳門永久居留資格,且未持有澳門護照以外之旅行證照或雖持有葡萄牙護照但係於葡萄牙結束治理前於澳門取得者。

前二項香港或澳門居民,如於香港或澳門分別於英國及葡萄牙結束其治理前,取得華僑身分者及其符合中華民國國籍取得要件之配偶及子女,在本條例施行前之既有權益,應予以維護。

https://www.mac.gov.tw/cp.aspx?n=24F1371BF3738F96

入臺證需要有中文姓名,因為入臺證根據閣下的香港永久居留資格而簽發,所以入臺證要以香港永久居民身份證上記載的資料輸入。否則臺灣入境當局可能會要求當場辦理入臺證 ( 300台幣 ) 。
因為我擔心佢地可能會唔知嗰份文件係我依個人
WEBCHAT問吓
轉咗paper form 後網上唔會查得返,只可用webchat 追查返。
9月3仲未
11/9 still processing
可唔可以畀一畀個webcam既website 我
想問下地址證明果part
有冇限制要幾多年內既地址證明?
如果係兩年前既地址證明又得唔得?
係咪要原裝正版既地址證明唔係影印本?
一年內
出生地唔係印國家係咪影響唔大?
外國興用出生地(小鎮)作出生地點,所以應該不大
唔大
除咗台灣
收件兩日就Approved通常幾耐返到香港?
正常
因為係兩個部門寄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞