『薪火post』BNO續期資訊(68) 佛系續期

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
應該係印上去,成個自動化入埋信封,系統自動執行,英國寄本地無事。佢哋全國人口對比香港人,應該收件人問題唔會大改。
去民政署宣誓
巴打合理推斷
我無等reference no. 照apply 左
副簽網上搞掂,今日lunch 去左郵局寄空郵掛號
我剩係要寄:
身分證彩色副本
特衰彩色副本
住址證明

希望快d 搞掂
由11/9開始processed到依家都仲係processed
係咪好多人都係咁?等左差唔多兩個月

利申 : lost 左old BNO, 依家續期BNO
係咪未有ref no.?
我有Application reference啊
等左兩個月啦
最後都要等hmpo入面嘅lost procedure完曬先會開始approve application咁解
我爭取左好耐都唔得,冇直接證明啊

1. 證明到第一本廁板係我2000年泰國之後申請

2. 佢封信話我係bdtc

3. 身分證97前,未到11歲。係喺香港出生,

4. SAR 冇紀錄

5. Repost lost 失敗

6. 英女皇話唔方便插手政務

7. 未有MP幫手

我有LSR既reference number
同路 2/10 received
鬼佬用initial嘅情況係好普遍
要等吓喇
終於收到啦好靚呀天佑女皇多謝呢個post同埋各位分享過嘅巴絲

等我都些牙下比大家參考

我係02年過期,BB樣。同阿媽阿爸一齊申請一齊寄過去。我就咁塞晒入一個信封裡面,無任何file分隔,亦無label。

我寄嘅嘢包括:
- 舊 BNO
- 出世紙正本
- 身分證底面彩印(一張紙單面過)
- 特衰彩印
- 兩老出世紙正本
- 兩老結婚證書
- 副簽搵咗個做中學老師嘅中同,關係寫咗 “secondary school classmate”
- 住址證明用陪審員登記通知書

父母寄咗:
- 舊 BNO(阿媽係紅色,04過期;老豆係黑色硬皮,98過期)
- 出生紙正本
- 身分證底面彩印
- 特衰彩印
- 副簽順便叫我中同幫手簽埋,關係寫 “family friend”
- 住址證明用咗水費單同銀行月結單

兩老都無寄任何父母嘅文件,亦無寫信解釋,只係填表時喺父母資料欄寫咗啲remark,簡單一句 “I don’t know” 或者 “deceased”。

- 18/9 上網填表
- 21/9 寄空郵掛號,$150(因為三份特衰彩印都係單面,同埋用咗內置泡泡紙嗰啲信封,所以好重
- 30/9 Royal Mail 網上tracking話到咗 Langley HWDC
- 1/10 Royal Mail 話已送達
- 2/10 HMPO 寫 received,同日入Q
- 18/10 我同阿媽都突然收到DHL SMS,但係我哋個 application係未approved的
- 21/10 DHL送到嚟,係我同阿媽嘅文件同剪角BNO,夾咗張紙(詳情請見下圖)
- 24/10 幫我全家副簽嘅朋友收到封信,係關於我老豆個 application(唔知係咪因為佢嗰本太舊),要佢 confirm 係有幫呢條友副簽過,同埋要佢打返條友嘅全名同地址。同日就打好信,print出嚟簽名,scan 返,email 返俾佢。個email係durham的
- 25/10 全家都 application approved
- 29/10 收到 DHL SMS
- 31/10 DHL 送晒三本新 BNO 嚟

暫時就仲等緊老豆啲文件

Check 過晒三本嘅個人資料、國籍、同 observations 都無錯三本出生地都係香港國

我21/10收返本剪角BNO夾住呢張紙:

sor 打打下打到好長,不過希望詳盡啲等大家可以有個參考。

最後祝大家早日成功
我都係11/9 processing
仲等緊
我16/9仲等緊
咁簡單咋,唔該巴打
叫副署人打信呢樣都可以電郵去,又多一個資訊幫到手!係咪要公司信頭?
我自己當年領事館續,都特登做張宣誓紙,結果即時解釋話換身份證時加,都無再出示宣誓紙就成功續。呢度都有唔同人有類似情況,有人寫信解釋又得咗,宣誓紙係最簡單無成本方法,另外登記事項證明書,都係一個方案,總之加名就簡單,不過之後跟進先知好多嘢要跟,我有啲銀行內部個名一直都係加英文名,信用卡反而轉晒無問題。
封信寫 “where available” 但係我朋友無公司信頭,所以最後用咗白紙
更新:尋日本身DHL話會到件但無出現,最後夜打去左advise line,佢話幫我跟進,叫我等一星期左右,結果今日就再收到DHL既sms,份件已經重新寄出。

彈件既朋友可以參考下~
9/9
律政司入稟禁連登及 Telegram 等發佈煽動暴力言論 獲高院頒臨時禁制令
https://lih.kg/1684909

要續BNO就BACK UP個POST同DOC喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞