『薪火post』BNO續期資訊(68) 佛系續期

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
果次係HMPO覺得有出錯嘢要DHL ON HOLD
唔係
1. 特區護照
2. BNO 都唔係 EU
一直都唔應該排歐盟國家條隊
唔知係咪HMPO太忙我收件人係T CHAN都冇return to shipper
btw聽日派件啦 兩份一齊派唔洗分開
我9月5入Q見等左個半月都未有消息,忍唔住webchat問,個adviser答我家陣lost係6星期起,而且無上限話包8星期一定得

如果嚟緊想續又肯定自己lost嘅人,真係要有心理準備可能等超過2個月
Someone will need to be at home in order to sign for your delivery.
The courier will not post it through the letterbox.

收到sms就改左去櫃拎
但第日就收到email
謝謝!!
留名
因為呢個post,我成功續到本BNO 啦,多謝
本身細個有自己一本既,因為本厠板所以無再續到,唔見埋
多得呢個post,話我知攞返唔係好難,咁啱識人BC,簽到decleration
香港郵政普通空郵,30幾蚊,用左我兩個幾禮拜先送到HMPO,再用多三個禮拜,終於批到,以家BNO已到
如果你覺得佢會對你身份有懷疑,你咪盡量提供證據去釋疑lor,我連以前既成績表(有相)都寄埋過去去prove 我個facial change
盡力,凡事昐望就ok
CHECK
請問我既副署人係住係英國既英國公民(BC),可以用 ONLINE FORM ??
ONLINE FORM 就咁上網填 ??
需唔需要 PRINT 出黎簽名 & 交副署人既 PASSPORT COPY ??
THANKS
online form 係唔係 send 條 link 俾我個副簽人去填就 ok ?

唔係, 係你俾左副簽者果名同email address, 佢就會收到HMPO email

你亦需要提供自己生日日期同地址俾副簽者去答問題
我估佢未必日日都寄,應該係一LOG過咁寄,等多兩日睇下點先
始終人手UPDATE STATUS未必準
咁寫變咗英國鴨巴甸
巴打,小朋友BNO 唔係得5 年?點解07 年先過期?
但已經收到我寄過去嘅舊bno同文件
想問最近申請係咪好耐?
幫朋友9月尾搞,但check返進度仲係申請中
唔同case時間都唔同
最快暫時係hmpo收到後一日就approve
係咪LOST CASE?
係既話有D九月頭都未APPROVE
睇完都唔明,
BNO過左期, 者係揀邊樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞