『薪火post』BNO續期資訊(68) 佛系續期

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
HMPO俾我嘅email無串錯我個名
但DHL收件人串漏咗一個英文字
希望取到件啦
講真,同全盛時期,仍不足十分之一,如果有過百萬人持有有效護照,咁就有誘因俾英國為我哋多做功夫!起碼再爭取多啲免簽證國,尤其是原免簽國再免簽返,最好當然美國免簽證啦!
唔係應該相反 少啲人對當地社會冇咁大影響 人地易啲負擔? 純討論
呢個鴨巴甸應該係指蘇格蘭嗰個, 因為內政府0既原則, 如果出生地係外國而咁啱有同本土同名, 就會後面加國名
除左印尼仲有邊個原免簽國係取消左免簽?
無副簽,無解釋,得咗
舊bno
特區護照副本
身分證副本
出世紙副本
我仲未有
[一齊貼圖] 11月一齊戴Poppy,毋忘戰爭中保護過香港同世界嘅英烈
https://lih.kg/essJDS
如果要補交doc既話,login睇唔睇到佢收左架?定係只有being processing呢行唔會再有update?
WEBCHAT
唔係咁!其實講平權,我相信我有生之年都未必有,好可能最後剩返100個,由威廉皇簽法令(甚至可能佐治皇添)派bc!而記住,有無護照,個身份唔會變!所以一日仲有二百幾三百萬合資格人士,一日英國都唔會簡單咁平權!所以有無有效護照根本無關,而且道義上無有效護照而不能獲得權利係講唔通,睇返開post例子,領事保護同有無一本有效英國護照無關,只要係核實到英籍身份,就會得到協助!當然一本有效護照,會對核證身份有絕大幫助!假設英國稍後再一次開放居英權(呢樣好明顯係內政,共產黨無權道三道四!),名額好可能每年一個少數,咁申請條件以有效護照作為條件,我覺得係可以接受。或者以居住年期為條件,移居英國後有更寬鬆政策轉公民,都梗要有效護照啦。

記住英國佬從來無當嗰二百幾萬無續嘅人死嘅!所以爭取平權漫漫長路!而既然少人續,佢哋就可以懶懶閒去處理原作為旅行證件嘅便利!香港人其實真係會個個走佬移居英國咩?答案大家心裡有數啦!但作為旅行證件,係直接即時得益嚟,對英國佬嚟講,亦係低成本一啲,所以香港人唔多啲人續多啲人用,又點會有理由叫英國佬爭取旅行便利?

我覺得第一平權係旅行便利同bc一樣!第二係爭取bno可從新登記,我接受可以短期為限,例如兩年,俾時間配合人手做嘢!第三係可以繼承一代。不過二三兩項都係難事,因為聯合聲明已定咗無呢樣嘢!英國佬對於自己有利嘅當然要遵守啦!

聯合聲明對於英國國籍嘅簡要:
https://www.cmab.gov.hk/mobile/tc/issues/jd6.htm

而根據聯合聲明以外而可行嘅,應該係爭取簡化bno轉bc嘅條款,不過對於大部分香港人嚟講門檻永遠都係高。如果自己仲後生,我建議立即安排去英國兩年工作假期,去找尋機會與人生,而且學歴唔重要,最緊要有約2000英鎊存款證明,至於點掌握就係自己了。
杜拜取消bno落地簽,現時應該仍要事先簽證,但特衰係免簽。
住址證明可唔可以用兩年內?
EG:2018年10月 稅單
12個月內
所以係唔得
https://hansard.parliament.uk/Lords/2019-10-24/debates/3333A63E-9A90-4AD0-BD00-E08C13124E3B/HongKong
之前上議院Lord Ahmed講過248,000持有BNO,273萬人合資格。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞