『薪火post』BNO續期資訊(68) 佛系續期

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
巴打介唔介意講白d 係咪即係揀" I am Chinese national"都可以?

窮學生一名 好怕揀錯咗total loss
你身份首次登記係7/97前?你父母兩本bno幾時到期?
我一共有四份, 屋企人嗰三本renewal 琴晚收到DHL SMS,
我自己本first adult 就今朝先收到SMS (仲要係用咗名嘅簡寫)
暫時而家都順利運送中, 而家份件離開德國準備來香港了
我都係一月去台灣所以先拿拿臨攪,
而且本特衰出年年頭都已經夠期
我個份同你同機
上個禮拜五寄到過去之後,成日心掛掛上網check住

如果有任何問題,或者要補交文件,係咪都係要大約一個禮拜先通知?
未必係一星期,可能更耐,留意住email啦
我地幫邏輯巴一齊推到佢嗰本都盡快收到
咁似我個case
成個幾月仲等緊approve
身份證大法中而父母唔見哂有你名bno
唯一肯定係97後同父母去旅行而佢地係用bno帶埋我去
所以唔理咁多課金左先
成家bno係我手 一直懶都無搞
另外個份件剛剛都收到 SMS 啦
強逼症+1,瘋狂check
過左 6 weeks
走去問confirm咗喺Durham收到但未process
會唔會佢地BNO, 你係特衰?
追咗咁多個post, 等咗6個禮拜
終於成功了

- Lost Case, 無等reference no.
- 2003年過期,記得passport no.
- 18歲個時加咗英文名
(寫信+交咗正本舊名廁板証明xxx同xxx mary share same id no.)

我父母話唔係都幾肯定
希望盡快approve啦
你都未係最奇怪,我個lost case到今日都未close

打電話就話冇資料,但一直都唔send email黎close,問點解又答唔到,一味叫我問其他部門
我上星期四(24號)寄,星期二收到sms表示已收到

你地玩得開心啲
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞