『薪火post』BNO續期資訊(68) 佛系續期

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
上下兩個影像,底面共4個影像。
打俾善解人意嘅客戶服務,一定能解決你任何問題。
任何方法包括郵寄,各速遞,甚至順豐,都可寄到英國。

風險自決 豐儉由人
收到仲要睇吓有無印錯
郵局算 dhl特快400幾
有副署已代表晒,再無需要寄其他無謂嘢,個人私隱係非常非常非常之重要!
到到了!冇印錯!
一陣打埋過程分享出黎
佢係收到你既文件定已經批左?有冇去官網睇過?
郵局失件機會低,只不過慢啫,快起上嚟又三四日就到。窮L無辦法只求平而可接受風險囉。

風險自決 豐儉由人
$60 vs $400
淆底就唔應該揀非others,入台證又係無謂嘢嚟,你本特衰同身份證咪代表咗台證張相囉!仲要台證中文為主,PE睇到已經覺得係咪玩嘢,又無翻譯,唔想做嗰班就直情放埋一邊等吓先。
$60 vs $400
6日 vs 2日

睇doc
Hmpo有講轉父性呢類少改名點做,當然你講嘅文件係可以證明呢樣嘢,你應該電郵問返佢哋,同埋電子影像接唔接受到。
Fedex/ups都只不過200幾,風險同dhl一樣。
我$56.5一封兩份添啦
今年年頭續,我寫Kowloon, Hong Kong
佢就印Hong Kong
係咪夾埋SAR封信會快dd
早知夾埋落去
成功收到新BNO
過程20日左右
多謝比教學既巴絲們同有份分享自己過程的巴絲

等我又分享下我既情況

10月7號申請比錢
10月10號 :speed post 寄 $225
10月14號 :到HMPO
10月17號 :系統轉received
10月18號:轉 processed
10月20號:approved
10月21號 :printed and sent
10月23號 :收DHL SMS (新BNO 同 寄過去既檔案 都係同一日)
10月25號:送到但我唔得閒收
10月26號:正式收到

我情況:舊BNO 95年到期BB樣、18歲有加過英文名、父母婚已離

佢要我比:身份證彩印、出世紙正本、副簽、舊BNO、廁板全本彩印、住址證明、車牌/公司信、父母出世紙、父母離婚證明

我比咗:身份證彩印、(我手寫版本出世紙唔見咗只有副本,去生死注冊處整張核證副本,即日有得攞)、副簽、舊BNO(95年期已過+BB樣)、信用卡單、廁板正本、解釋信(父母離婚關係差到爆仲點問佢地攞求其作d理由話比唔到)

同場加影
所有日期都係我生日
郵局speedpost $225 3日簽收
我寄fedex三百幾wo
不過兩三日就到
豐儉由人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞