『薪火post』BNO續期資訊(68) 佛系續期

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
Yes
打電話俾善解人意嘅服務主任啦
我都收到SMS 不過唔知係邊份
今晚改埋去智能櫃收
一定會到嘅
比多一兩日時間
你幾點收到架?

三本都approved
多謝各位相助

我同我細佬有寄
HKID COPY
出世紙 COPY
父出世紙 COPY
母ID COPY
父母結婚證明 COPY
廁所板 COPY
地址 正本

我女朋友就
HKID COPY
出世紙 COPY
父母結婚證明 COPY
歸化證明 COPY
廁所板 COPY
信一封話比佢地知無父母出世紙
地址 正本

PS 寄DHL真係好快
我啱啱收到啦
冇舊BNO?
太好啦等搭機
有舊BNO 開心得濟唔記得打SRY
我除咗舊BNO,其餘寄copy都冇問題
姐我要等佢寄份表填同要找另一個副簽人?thx
好難捉摸呀!
夜晚8點正 不過屋企人同一日批都仲未收到SMS
封電郵咁寫話寄咗俾你,唯有等份表嚟,或者你叫佢電郵俾你囉,你有咩問題直接聯絡佢哋,相信會有更準確資訊。
有無巴絲本新嘅BNO同申請文件分開左兩舊野,唔係連住同一張運單寄返黎
同你一樣,有咩方法解決?
一向分開寄,相隔一星期左右。
WEBCHAT
WEBCHAT
說時遲那時快
今日下午就收到DHL短訊又一份寄緊黎
我諗耐心d等多陣就ok
原來唔fold得我寄三份三份都fold晒入信封之後再拎大公民袋再入
屌,兩份件都returned to shipper屌佢個閪

希望快啲application approved 啦
想問下有冇人收過封email話: "We need to add an observation to your British national (overseas) passport about your immigration status in the Hong Kong Special Administrative Region. For us to do this, we need you to:
complete and return the attached personal information sheet."

張personal information sheet係咁

我係included child 97前香港出世 今次第一次申請自己嘅BNO
寄文件嗰陣有連埋媽媽本有我名嘅舊BNO、我出世紙同身份證 唔知點解都要填呢張表

想問下declaration嗰度 我應唔應該揀" I am a Chinese national"? (因為我未拎過自己嘅BNO 用開廁所板同支那好似97年後強制將香港人變成中國公民)

利申:打過去英國office問 但佢話唔教得人點填 但我填嘅答案好影響佢地審批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞