『薪火post』BNO續期資訊(68) 佛系續期

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
呃到下人

全靠呢個薪火post, BNO終於到手啦
(由薪火post5X 等到68)
多謝晒呢到咁多位巴絲解答我問題,聽我叫春圍爐等批

Lost case(到而家都仲未有reference number)
交左身分證彩印
圖書館地址證明
特衰彩印
專業人士副署

等批既途中收到SAR 結果,webchat hmpo補返lost bno number and expiry date

唔洗比

多謝各位巴絲嘅教學
我都分享下自己人在海外嘅case

Lost case
Report lost個電話staff叫我唔好等ref no.
直接申請就得

因為我依家住係EU
網上叫我淨係send 廁板、住址證明、副簽
但因為我都有叫屋企人一早影定佢地啲文件比我
(老人家影到一佛佛咁 好彩重要嘅都影到)
所以基本上我都交齊所有文件嘅副本
亦都寫信解釋因我唔係香港交唔到正本
(雖然個網無叫我比)

唯一多嘅嘢就係要比我嚟EU住嘅visa
我另外比埋移民局連我住地址嘅文件
同銀行信比佢地match返個地址

副簽搵咗英國人
亦係專業人士去幫手簽

大家Lost case唔洗咁急
我都一個月有多先批
大家比嘅耐性
係,佢哋嘅訊息好混亂。所以前前後後send咗6封email
唔好意思想問多少少
如果淨係係LETTER度解釋係SPELLING問題得唔得?
寄埋我娘親ID COPY俾佢又好似證明唔到D咩,同埋廢時寄多餘既文件俾果邊
[url][/url]

見到好多lost case都好快咁
好緊張
暫時仲未收到,睇吓你哋收到未?
未,其實我尋日webchat過佢,佢話幫我睇過dhl sysmtem仲未有消息,但係話
情況正常
我問佢係咪等多幾日先,佢話再過幾日都係咁會再幫我睇
我計劃30號都仲未有sms我會再webchat佢
想問下我舊果本係00年到期,佢話太耐要當第一次申請,但佢最後個step係要interview,睇左#1好似無依步,想請教下依個情況係咪有問題?係咪應該轉用lost and stolen先得? 唔該晒
you can ignore that for the time being
明白 唔該巴打
岩岩再爬左陣文 好似轉左system後就會寫埋可能要interview
唔知有無巴打真係試過要interview?
唔好意思,我想問下你webchat意思係咪passport office嗰到?我想問係係邊個位?因為我等咗好耐,都想問下
https://www.gov.uk/passport-advice-line
select "speak to an adviser"
最好起"What do you need help with?"
打晒你既概況,你既ref no.,咁就慳返好多時間佢都易幫你啲
感謝資訊
留名

19號寄掛號,今日已經話批,做野真快手。
唔好意思問多句 咁我洗唔洗交副署人既香港護照副本?
如有可以通知我地
比喇
LETTER度解釋
我o岩o岩都收到email 話 approved
我係lost case, 報左lost,沒收到ref.no
9月13日 報lost,沒收到亦沒收過 ref.no,
10月1日 比錢apply 新bno
交左 身份證 雙面彩印/ 特區passport 彩印/ 住址證明 / 副署係搵左護士bno 朋友
speed post 寄出3日後 18/10 英國收到件
唔駛填阿媽阿爸資料,唔駛比出世紙!
ps 而家等緊佢print 再收件
---------------------------
Application approved 3:33pm on 28 October 2019
Application being processed 1:17pm on 18 October 2019
Documents received 9:22am on 18 October 2019
Use paper form to confirm identity 12:48pm on 1 October 2019
Ask someone to confirm your identity 12:45pm on 1 October 2019
Application submitted 12:45pm on 1 October 2019
咁樣即係要我重新交過副簽?我副簽人渣BC但填左學生...
可以點

WEBCHAT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞