『薪火post』BNO續期資訊(68) 佛系續期

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
一齊祈禱
你幾多呀join q架?
我25號,都係等緊DHL SMS
咁又無, 我係計返嗰時開始準備, 之後交資料同等approve 嘅時間
計返都係兩個月左右
16/9 join q
24/10 approve
唉 我9月3仲未有
+1 , 24/10 approve 等DHL SMS 中
lost case?
11/9 still processing
我終於成功申請左了 分享下我個case先

屋企人話我無bno 而我唔係香港出世
不過身份證大法就中左其中一項
於是就係8月14日 sd email去sar去問
之後8月31日有回覆並確認我有bno但已過期十幾年 即係申請bno個陣仲係bb樣應該

報失bno
之後就首先報左失先
收到第一個email叫我打去 之後職員話可以直接申請 當時佢無俾ref no我

申請
9月4日填e form申請
之後佢叫我交 身份證明 passport全本copy 住址證明 副簽紙並無叫我交出世紙個d

9月23我用hkpost最平連掛號寄出去 50-60蚊
10月11日佢地收到 10月22日寄出 10月26日寄到我屋企

我朋友都奇怪點解我唔洗拎出世紙 父母個d證明

應該全部同一log夠量就會寄
如果你地收到dhl sms報告下
Sor 打漏左住址證明
五份
包括
舊bno
特區護照
身分證
出世紙
住址證明(股票戶口銀行月結單)
最好寫信解釋
我都係lost case,19/9 receive document, 前幾日都收到本bno 啦wo
謝謝
你有無試過webchat 同HMPO 聯絡過?
我有遇過幾好人的advisor 係真心會幫你check
我無解釋點解無父母資料嘅文件
因為有d父母嘅資料係網頁填資料已經填咗
我都煩緊副簽,係咪簽左呢份form 都要簽埋相片
想問下收到bno後其他寄左比佢既證書等幅本會幾時寄返比我?
相唔洗
Lost case係要求少啲文件。你中身份證大法一項咁少?邊一項?不過你咁都申請SAR,而又成功搵返當年登記資料,對好多人嚟講好鼓舞,咁hmpo從此又要請多啲人去做sar程序了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞