『薪火post』BNO續期資訊(68) 佛系續期

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
我打BNO就算
British is British!
想問下填屋企人資料嗰part,nationality 應該點填? 試過填 British national (overseas) 會唔夠位。

當年(你出世個陣)佢地係乜國籍?應該係BNO / BDTC。

同埋 Do they have a UK passport? 呢個位,如果佢哋之前都有bno 但都過咗期嘅話,應該揀yes or no?

Yes

護照同身分證影印本上面 cup咗個 “copy”印會唔會有影響,定係再印過會好啲?

唔會,唔好遮到啲資料睇唔到就得。

因為佢地係想對返佢地手頭上有嘅資料,所以佢係問你當年(你出世個陣)嘅資料。
對住英國佬
有BNO就係英國佬唔會認你係British
寫得BNO咪BNO
無謂認親認戚
全黃大學同學
印住廁所板咁嘔心,唔會拎錯掛
想問下有無巴打試過以下情況?

佢好似寫錯我地址 退左件
過左兩三日都無更新追蹤 我而家點做好?
係唔係要EMAIL返佢正確地址?
同埋想問下係唔係會收到兩個追蹤號碼?
因為佢話文件同BNO係分開寄
但係我到而家都仲係收得一個追蹤號碼
中華民國點樣看待港澳居民國籍問題,可以由統一證號略為觀察。
外來人口統一證號為當事人在中華民國註冊登記之「身分統一證號」,一人一號,終身使用。
小弟2017年在台北申辦,申請表如下圖

國籍我照寫BNO,結果櫃台職員攞住份國籍代碼表話:拿BNO要寫香港,跟住佢大筆一揮,劃走BNO,填上香港
但好戲在後頭
日本人申請結果係出下邊基資表

而小弟果張,國籍同護照號碼留空。
我即時反映,職員:沒錯喔,香港就是這樣的

合理估計:香港澳門同大陸(包括英國國民(海外)BNO)都唔承認國籍,視作中華民國國民
用身份證識別
我記得我係寫british.

Bno本野都寫係british架啦
(改名Case )
office 要求我提供change of name dedd
去民政署宣誓 ,需唔需要自己寫份野去?
我想問佢哋係咪會先寄翻本舊翻嚟,之後先再寄本新俾我哋 感謝
主要睇佢寄邊件先,我上禮拜係收到新護照先,一日後再收翻 supporting documents+舊護照
但你係咪會收到兩個唔同嘅message?
感謝
英籍就英籍,British is British !英國當地內部點細分係佢哋嘅事,無人認親認戚,護照就係英國簽發咪就係英國籍囉!

至於後面個n(o),直情係侮辱嚟!做咩同點解要平權?咪就係英國佬不負責任囉!明明以前不分彼此,跟住同你講二等公民,再跟住連公民都唔係添!咪就係要同佢哋say no 囉,共產黨話bno係中國籍,又跟佢嗰套標準?認命做人民共和國國民?英國佬就係知道有啲人睇低自己,咪等你哋認命囉,續證人數少咪又減少支援囉!香港人自己唔爭氣就永遠British NO!

bno實係旅行證件梗要知,自己乜權利都無亦要知,其他國家點睇亦有佢哋嘅運作,但如果連自己叫British 都唔理直氣壯,咁不如揸返特衰算了!平權嚟把鬼咩!
想問下如果上星期三收到approved 今日都仲未收到sms 時是否正常
是否要找we chat?
我上星期二approved 到今日都未收到sms
睇頭POST
中華民國

香港澳門關係條例

第四條 本條例所稱香港居民,指具有香港永久居留資格,且未持有英國國民(海外)護照或香港護照以外之旅行證照者。

本條例所稱澳門居民,指具有澳門永久居留資格,且未持有澳門護照以外之旅行證照或雖持有葡萄牙護照但係於葡萄牙結束治理前於澳門取得者。

前二項香港或澳門居民,如於香港或澳門分別於英國及葡萄牙結束其治理前,取得華僑身分者及其符合中華民國國籍取得要件之配偶及子女,在本條例施行前之既有權益,應予以維護。

https://www.mac.gov.tw/cp.aspx?n=24F1371BF3738F96
正常係有兩個tracking no
得一個可能另一份佢未寄
退件係正常 九成係寫左你名嘅簡寫dhl唔收貨
等多幾日佢完成左檢查程序就會再寄比你
唔信邪可以比38蚊skype佢地問
我就是兩份件都要檢查 岩岩收到晒新bno同文件的成功例子
Approved同printer n sent係兩個status黎
你地printed n sent左未?
多謝解答 頭先諗住用WE7問佢果時又收到個DHL SMS
今次個地址正確 但唔知係文件定BNO
過多兩三日無更新我先再WE7問佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞