『薪火post』BNO續期資訊(68) 佛系續期

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
記得有2份件要收 2個sms都要轉哂
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/chinese_nationality/general_info.html
呢版嘢有hint
仲有佢話add an observation即係基本上已經approved
你係收完個SMS又話returnd to shipper?
我岩岩都收埋另外一份既SMS 好驚佢又return
之前都有人要填,佢哋話無永久居民身份證俾佢所以要填,咁你有無問你都交齊身份證,做乜要填?定係佢哋收唔到?還是補返個影像俾佢都收貨?
Thanks, 啱啱收到2nd個sms
真係 return 左
我琴日收到 SMS 個件就暫時都無事
想問下有無人試過用身份證大法,佢覆返話搵唔到我資料,之後應該點做
included child case
即係要搵返伯父伯母bno資料
如果父母Bno入面無我名呢
SAR?有啲中晒身份證大法,但SAR話無,懷疑係included child ,結果報lost成功並簽發新bno!
你肯定本護照係bno?而嗰兩本係最update?你身份證大法點中法?
我報左lost啦,佢之後打過長途黎話無資料,我問佢可唔可以照apply renew,佢話佢只負責搞lost唔清楚

過左兩星期我就收到email話收到我文件同application ,但係搵唔到我過往資料
我同你情況相近,10月頭收到話要填呢張表,照直填完交咗,琴日收到application approved。所以應該無問題
請問我同我細佬都想一齊續
係分開2包件寄資料
定可以分2個公文袋,一個包件咁寄去?
父母係bno,過左期無續,但佢聲稱我97前有申請過但本屍骸已經唔見左
唔知, 我都係lost
SAR 問下無壞
唔好意思姐係點
可以一件件過去
官網話如果兩個收件地址唔同
寄其中一個就得
佢哋兩個嘅所有bno仲係手?
如果佢哋嘅所有BNO仲係手+全部都冇included child+中曬身份證大法所有條件嘅話首先report lost
睇返#5

2. SAR (Subject access request)
直接向英國提出 SAR (Subject access request)

主權移交時超過11歲或不清楚閣下是否有英國國籍請參考以下方法直接向英國提出SAR (Subject access request)
查詢英國政府是否有你英國國籍 ( 包括BNO ) 的記錄

如閣下是 INCLUDE CHILD ,是不會有英國護照 ( 包括BNO ) 的記錄。
”If you wish to know if you have had any passport in the past, you will need to send a SAR (Subject access request). This will give you information you require.”

“Please send your request to the following email address: DPA.Queries@hmpo.gov.uk”

“Please provide your full name and date of birth, also your country of birth. You will need to state exactly what information it is you are required to provide.”
我report左lost架啦,佢打過電話黎話搵唔到資料,我問佢可唔可以照apply renew,佢話佢只負責搞lost唔清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞