『薪火post』BNO續期資訊(68) 佛系續期

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
茶咗自己嘅先
冇record就查伯父伯母有冇揸+有冇included child
睇左身分證大法中哂三樣 希望有得cancel
但我媽死話無幫我申請過 唉
希望快d覆 唔係我就真金白銀俾次錢睇下有無得申請
順便做埋SAR先啦 頭post有講
但INCLUDE CHILD如果係咪check唔到?
查咗自己嘅先
冇record就查伯父伯母有冇揸+有冇included child
我就係唔確定 呢下先攞命
有無人類似我呢個case
我試下Sar 大約幾耐覆
其實我應該直接申請first apply
上個月問大概兩個禮拜到
整呢d要一直等
我同你一樣唔知自己有冇都係報lost 同sar 確定有先去馬
定你急住要用
10月頭試過 問英國果邊話印錯左要回收 等左2個星期再寄過 而家本野係自取櫃 今晚攞
最後你係咩
唔急啊我 但想知咁解
恭喜你囉
最後係細個有本bno 00過期 當lost case去apply 岩岩星期一已經拎到手啦
急唔黎 慢慢等
有無ching係報lost話你無lost過
最後first apply分享下
比曬錢準備緊啲文件 聽日俾埋我嗰friend副簽
最後竟然卡關 我阿媽出世紙正本唔見左

打算俾份副本佢 加我阿媽身分證彩色影印同護照彩色影印
寫信解釋

希望得啦
你父母有冇現成既BNO 定都lost咗
Total lost
唔使俾身份證 唔使俾身份證 唔使俾身份證
你又問返你媽,點解未到97又未夠11歲就出身份證嘅呢?
佢鳩知咩 失左憶咁樣
你係已經網上報咗lost打埋電話去英國然後同你講冇你資料?
報左lost 等緊email覆
無既我就直接試first apply
會唔會報埋你父母sar 問下有冇得check 埋 included child
佢又咁肯定你無登記bno,身份證咁早出咗反而唔記得咗,選擇性失憶!不過留意如果included child有機會要父母出世紙,到時又要問佢哋攞。
佢應該唔想煩 唔知佢 睇下lost點覆我先
十億樣野要搞咁
17 收文件等到依家應該點做
最小6-8星期
sorry 講漏,係9月17收文件等到依家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞