『薪火post』BNO續期資訊(67) 真。BREXIT

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
我收到bno啦
感激連登有呢個po
跟住做好順利
好難幫,因為要比個人資你
咁我寄左先,如果到時request 出世紙,我比color copy佢算,老豆老母結婚證書/出世紙就真係比唔到要寫信解釋
爸打如果佢叫你補交你有無齊哩d文件?
有齊阿 但如果佢要我諗住申請核證副本交就算 正本搏唔過

個ref number 其實無用

我打左去個鬼佬同我對完d 資料就叫我唔洗等個ref number 直接apply replacement 就得

事實上由頭到尾我都無收到過個lost ref number

不過我由8月28號入Q 到10月16先批, 可能都有幾多程序要做
我就係唔係都寄埋張彩印既出世紙,多一重証明佢批都容易D
正本得一張,我都唔會博
有無交埋老豆老母d出世紙呀果d?
無 唔知我填web form 個陣揀錯定點
佢無叫我交父母既証書
可能係因為我揀本passport 係邊度issue個陣揀錯左HMPO 之後睇返其他人既例子先知應該揀Other
點解我無印象有問邊度issue既
我仲要琴日先submit
LOST CASE的一個月零兩日
仍呆等中
呢度
等多兩星期

我都等足六星期
有,你問埋佢點做,亦要同dhl講要放埋張單入件。
認真, 我無見過要我填哩個PAGE
佢無要求就唔需要交多,記住個人私隱好重要,就算英女皇喺你面前,你都唔需要將你所有背景資料俾晒佢!lost case係正常交少啲嘢,佢真係覺得你有問題會再補件,一般出問題係副署!你係續證而唔係真係新申請,而點解其他人會交多啲,係因為個低能系統真係當人新申請咁做,出世紙或家人資料用嚟證明國籍點嚟,但有舊證根本就係最好證明,唔見咗都係有舊證,所以佢哋咪搵返舊申請資料出嚟囉。就算唔係lost,都有人交多啲或交少啲,交多咗個pe就花多啲時間去睇,佢會用時間同認知去了解你交咗乜,所以有人出生地係荃灣!仲有每個人背景唔同,千祈唔好同人比較!
仆街,
1. Have you cancelled your passport with HM Passport Office?
yes- i;ve cancelled it

之後再下一條就係
Do you have any passports from other countries?
yes (我有hksar)
再下一條係
What nationality is written on your passport?
我簡左british national overseas (usually resident in hk)
其實哩條我洗唔洗答other?

同埋, 我真係見唔到上面你cap圖果條問題, 因為再下一填就係apply for a UK passport
明白
我發現我答問題時, 唔知有冇答錯
Do you have any passports from other countries?
yes (我有hksar)
再下一條係
What nationality is written on your passport?
我簡左british national overseas (usually resident in hk)
其實哩條我洗唔洗答other?
一啲關係都無,佢仲花時間睇多樣嘢,內心f緊,跟手考慮改唔改出生地.....
彩影啦,底面都要,尤其是手寫皇冠頭。
漫長等待lost真喺要比耐性
我入Q到approved 足足50日
CHECK FIRST
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞