『薪火post』BNO續期資訊(67) 真。BREXIT

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
空郵掛號 56.5
幫個40幾歲補副署

佢自己續
本身18歲時 BDTC換咗BNO
比舊BNO 身份證副本 出世紙 同 地址證明
冇比副署
冇改名

結果比HMPO問副署
咁可能你有其他friend佢一次搞掂無搵你而你又唔知啫。

其實洗乜唸咁多,唔齊料既咪寄左先囉,唔得咪先搵人簽再寄多次囉,成90日。。。

我只係想指出,同我情況相同既:有舊BNO無唔見到、舊相同而家個樣分別唔大、加過英文名。
唔好比佢個request doc list 嚇到,係都要搞齊晒d無謂doc 先敢apply,官方門面野黎,唔係死硬話要就一定要,自己分析下就明,佢為難你為乜?
仲有,網上填form時都寫到明父母無註冊、大陸無出世紙,佢個 list都一樣自動化叫你比。。。解釋信都費事寫。
呢個POST一直唔鼓勵冒險
冇副署寫信解釋
文件有咩比咩

過到就恭喜你
過唔到就你唔好彩喇
風險你自己決定

其實唔應該覺得冇副署一定續唔到BNO姐
呢個價錢我一封兩份添
我諗住慢慢等就唔落快遞
佢系統叫到要交,總有原因嘅!至於搏唔搏,風險自決,係有唔少人過咗骨,但有更多人過唔到,轉paper form,重新副署仲要交相!所以呢度唔鼓勵唔交,就算無都補封信去方便做嘢!父母資料反而再次要,要補嘅通常用自己名搵唔到,所以再搵父母文件睇吓係咪included child。其實交封信解釋兩句,都唔係難啫!方便自己時亦方便人,唔好搞衰咗香港人個名,之後啲巴絲執緊晒就影響大了!講真,有心嘅一早到期就續,咁就最簡單,資料又最update,交文件最少。
唔急就自然有驚喜,個心夠定有耐性,bno自然就到手。
我試過係香港海關面前扮BC,結果條OJT新丁問我做乜冇landing card,
仲爭D吸個180日印比我
以後不用廁所板
以後用唔用特衰一件事,你要知道台灣視你為咩人,以前我哋係港澳僑胞,出入境聞說可排國民通道添,現時網簽無填咩國籍,除非你填咗入國登記表,咁樣做係兩件事,入國登記表係俾可免簽嘅外國人用,所以你想入境台灣時申報英籍,係幾難同麻煩嘅。香港人靠嘅網簽,主要以身份證號碼作辨認,但出入境唔可以用香港身份證作旅遊證件,所以要護照作輔助,亦不會蓋印。網簽唔需要填入國登記表,因為網簽時已一併記錄。我唔知道如果填咗入國登記表後有咩後果,咪最多以後拒絕入境啫,應該唔會去日本話無有效簽證,而要拘留嘅。
好苦惱,
由八月申請到而家都未得。
之後佢問我攞父母出世紙,又話SEND咗MAIL去副署人(DIU佢唔講番我九知咩?)
我父母已過身又係大陸出世點會有?
我用WEBCHAT問,佢話叫我打返OFFICE問負責我CASE個同事。
我係LOST CASE唔見左N年,下一步如何做。
REPORT LOST 但未 CANCELLED PASSPORT
咁你上升到會搞衰香港人個名,就無野講喇。。。

補番少少資料,比嗰d 唔覺得咁係搏、係搞衰香港既人參考。
我收個email全文係咁寫既:
We've approved your application and new photo.
We'll let you know when your passport is ready to dispatch.

文中可以睇出,你申請時張新相係重點。
所以最好跟住舊BNO個髮型表情衣著去影新相,一眼就認到新舊相係同一個人,先係方便人地簡單快手咁去處理你個申請。
Thanks so much Ching
無用
去年(2018)入高雄同前年入桃園,都係試過寫好入國登記表遞上去。

2017.4 TPE
移民署審查官,打開本野望左一陣
移:(國語)您是香港居民,你的入台證呢
我比左網簽之後,
打完指紋影埋相,最後佢係網簽吸印。
我:長官你還沒有蓋章
移:(指住個印)這裏不是已經蓋章嗎?
我打開本護照
移:中華民國不把你視作外國人。
我們不能在此蓋章,否則犯法。

2018.7
KHH
入境對話同上次接近
出境
移民署人員:觀光客可以試用自助出境喔
點知去到一scan,畫面寫住
本證件不適用,請找人員協助
無人排櫃台(剩係開左兩個),竟然教新仔。
老野捉隔離位新仔過去:這種護照跟香港護照、澳門護照和大陸證件一樣,不能蓋章。
國籍要(指住電腦)改回中華民國ROC
還要問旅客出示入台證(果下的確無比佢)
佢問我拎完
我問左句:這種護照很少人用嗎?
老野:這幾年多了一點,之前很少。
之後用本BNO夾住吸左印既網簽,就打發我走。
已Report Lost 及Cancelled,有 Reference No.

真係好快

有2個問題想問
1. 我同屋企人一齊寄去整,係咪會一齊DHL寄返黎
2. 會直接送上門定DHL會打左電話先再上門,因為我下星期去旅行,驚miss 左call
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞