『薪火post』BNO續期資訊(67) 真。BREXIT

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
荃灣國唔好咩
一星期
如果真係唔得反而應該share 出來

利申:我睇過超過10個post話有舊BNO無counter sign都俾佢地博倒
我30/9,同2/10,邊洗一星期!!
有啊
要手填OS01同搵副署
你咁講我直頭第日就有....
不過無人係屋企
當佢一星期啦
比大家參考下
最初係lost case,打過電話去問完資料話等3,4日有ref.no,收唔到再打去,話依排好忙話唔埋要等2星期叫我申請左先(其實我申請完先打去報失),等多2星期都無我再report lost多次,都係照收到果2封email,但入面都係無no.既,同一時間我媽喺櫃底摷返舊果本出尼之後webchat同職員講,轉頭收到email話依家幫你取消個報失。
再過2日,收到另一封email,話知我搵返本野,麻煩你寄返比我地(唔係寄去HKPO個地址),否則我地唔會比新既你。(早知唔講搵返,前後比左兩次$245寄過去)寄左之後,郵局顯示送到,第二日我再email返果個職員問佢收唔收到,佢半個鐘後覆我收到,再過一日就批左喇。

只交了特區,自己出世紙,稅單,副簽
全部copy無交正本
同埋張相申請果時佢拒絕左,但我照submit上去,之後都無問題無要求補影。

終於可以等dhl sms了………………

成功收到 =)
謝謝巴打,我係交咗錢先發現錯咗未寄,要唔要寫信解釋
最好
最大鑊都係補副署姐
感謝
其實係咪你地d地址寫到Tsuen Wan又唔寫埋Hong Kong?

利申 香港國
點矇
危!之前彈唔少學生身份去副署,風險高!
你呢類其實又係特別耐!
我大約估到唔俾副署,靠乜嚟認人,不過我永遠咁講:

唔搵唔知揸外國護照朋友多!
你舊嗰本係雀鳥主題?

係呀,正常續證係好快,我係一日就搞惦咗,呢期太多人,排俾pe連正常都慢咗。
搏唔到變paper form,成過過程慢晒你又睇唔到?我睇咗幾個月,接近一半彈咗你又唔知....
你咁講,預兩星期鬆動啲!
Pe批得就唔擔心,相唔係剩睇印呢頁,仲要睇埋晶片內容嗰張,你交時幾清晰就係咁清晰!
出世紙有申請人住址,呢樣我估計pe唯一可以參考嘅地方。外國習慣係寫出生地方係可以細到小鎮之類,如澳洲護照出生地係可以寫墨爾本!而唔係我哋普通覺得寫出生國!大家認知係兩件事!
唔撚係掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞