『薪火post』BNO續期資訊(67) 真。BREXIT

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
10號print sent苦主已收到新護照
Place of birth Hong Kong, 地區建國失敗
批左收返齊野先算
巴打長期上水答問題
有好多睇doc都搞得惦,或是幾時轉狀態,幾時派件之類伸手型問題,都真係無乜心機去理!

耐性
耐性
耐性
9月2
由薪火post 58左右等到67都未批
希望薪火post 70前會批左啦
我都希望
已經冇心機日日log in check status 心累
9月9到而家仲process緊
我都係
由一日check 兩次到一日一次,再幾日一次
心很累

我仲要知道SAR 結果後,webchat補埋BNO no.同expiry date比佢地,都係未批
講返詳細少少先

一家五口續返過期係 BC passport
網上填表,其實同BNO差唔多,只係多左要入入籍證書既號碼

寄左既文件
1. 父母舊passport正本(入面我地三兄弟係included child)
2. 入籍證書正本
3. 地址證明正本
4. 特區護照副本
5. 身份證副本

5個人既副簽都係同一個 BNO holder(我自己既大學同學)

DHL 一次過寄哂一家五口既文件過去
5百蚊,兩三日就到左

1號入queue
中間阿爸張相,唔合格,要send過另一張
17號批哂

依家等緊佢寄過來就完哂

多謝呢個post既所有巴打
BC
其實你哋既然係bc,無理由唔一路keep住續,免簽都好用過特衰吖,做歐盟公民讀書都選擇多啲,出國旅行有大英照住,除咗貴之外,真心唔明點解放低唔用?
宜家係咪藍 紅色都有機會?
平靚正,不過近期平均兩星期,試過三四星期都有,最緊要唔急!其實之前空掛去英國四個工作天咋,但呢幾個月上嚟報又真係有慢,失件係少嘅,但唔代表無,一千封有幾封囉。

風險自決 豐儉由人
想問online apply左之後係60日定90日內要交齊文件?
唔該哂巴打,啱啱同男友都收到新BNO,過程好快!
但我想補充少少,希望幫到其他巴打!

有關十八歲時加咗英文名嘅問題!
因為我好懶又無去到整宣誓果啲,但係我就打咗封好簡單嘅信,有齊哂上下款,内容好sincere,大約係好似下面咁,(因為我無save到,所以提供唔到比大家,再加埋我啲爛英文說唔獻醜啦)

HM Passport Office
INT-E
PEX XXX XXX XXXX (你個ref. No)
101 Old Hall Street
Liverpool
L3 9BUK

Xx October 2019

Dear Sir/ Madam,

我本人係十八歲申請成人身分證嘅時候加上咗英文nick name,由於過程上無法律文件require,所以我無辦法在此提供法律文件証明。但我可以附上我嘅車牌同médical card(當然係有埋你新加嘅英文名,再彩色前後影印放埋落去)比你參考。

Name used before: Chan, Tai Man
Current Name: Chan, Tai Man Peter

唔好意思如果帶來咗不必要嘅麻煩,如果需要更多證名文件我都好樂意提供

Your sincerely,

BNO number

Sorry 1999,希望幫到大家!
光復香港!時代革命!
希望有日平權!
Thx bro
我都加左英文名
但我續bno個時
冇俾任證明文件同解釋信

最後佢都照批
因為阿爸阿媽97前申請左局英權,passport掉埋左一邊,佢地自己唔記得左

我上個月問佢地,開頭話無。我逼佢地再搵
點知就話響儲物櫃深處搵到 BNO 出來
我拎上手發現係 BC passport
再逼佢地搵,佢地響床下底搵埋入籍證書
世事真係乜都可以發生,你突然知道自己原來有bc有咩感想
感覺好似安心少少。。。不過其實自己去外國都好難搵食
應該都唔會走
用唔用都好....都係好好嘅禮物
以後唔好講係bno,嗰本英國護照係bc!身份要清晰,你如要下一代有bc,必須英國當地生,以後好好利用本bc喇!

你父母真奇怪,明明攞咗居英權,本護照又唔用,申請嚟為乜?唔緊要啦,你哋三兄弟從此好好把握機遇喇!祝你哋一世好運!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞