『薪火post』BNO續期資訊(67) 真。BREXIT

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
謝謝大家幫忙,順利拎到。🙏🏻
唔該晒你
原來我係冇得續的
我7左,完全唔知有DTCP呢樣嘢,一直以為自己係有BNO......咁係咪唔可以再申請架喇
BDTC到1997-6-30就冇用
冇換BNO就冇喇
咁如果我父母有BNO,有寫我名的話係咪都可以重新申請
佢寫咗你本係bdtc!你身份證大法有無中晒?
有寫你名喺本bno度,你係included child!可以根據封信指示,寄有關有寫你名嘅父/母護照返去,記得寫返pex no,不過前提係,該本護照度國籍肯定係bno!而封面如上面圖右邊本唔係寫Hong kong !
我06-97之前冇拎到兒童身分證
好!我試下,謝謝解答
冇喇
你睇吓父母本BNO有冇你名
冇就可以多謝你父母幫你做個中國人喇
重申一次,你都要睇返寫你名本護照係bno,而唔係bdtc,否則都係等以後仲有無機會重新登記了!
記得係include child嘅case都會中哂三個身份證大法嘅
咁睇嚟你父母果本係bdtc...
可能係父母RENEW BNO冇佢換呢

如果係都幾搞笑
我係lost case
23 SEPT網上報lost
24 SEPT Passport has been cancelled
27 SEPT寄空郵掛號($47)
02 OCT收倒+排隊
16 OCT approved & print and send
文件包括:
1.香港passport 彩印
2.身份證彩印
3.住址證明正本(政府信)
4.副署 (英藉,非專業人士)
想問下而家send緊黎,可以點track?
等dhl msg
因為香港出世先會係三星
呢個唔岩
根據ROP133 香港身份證正面所載的資料
https://www.immd.gov.hk/pdforms/rop133.pdf

持證人申領香港特別行政區回港證的資格
[red]***持證人年齡為18歲或以上及有資格申領香港特別行政區回港證[/red]
*持證人年齡為11歲至17歲及有資格申領香港特別行政區回港證

持證人在香港的居留身份
A持證人擁有香港居留權
C持證人登記領證時在香港的居留受到入境事務處處長的限制
R持證人擁有香港入境權
U持證人登記領證時在香港的居留不受入境事務處處長的限制

持證人申報的出生地
Z香港
X內地
W澳門
O其他地區

其他資料
B持證人所報稱的出生日期或地點自首次登記以後,曾作出更改
N持證人所報稱的姓名自首次登記以後,曾作出更改

註:括號內的數字或字母並非身份證號碼的一部分,純為方便電腦處理資料而設。
香港出世唔一定有***,但必定有Z
感謝巴打 會試吓
想問吓唔見咗passport嘅巴絲 交齊料後等咗幾耐先approved
6-8 WEEKS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞