『薪火post』BNO續期資訊(67) 真。BREXIT

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
好耐冇入過黎

BNO平權
香港獨立
天滅中共
光復香港
時代革命
五大訴求
缺一不可
解散警隊
刻不容緩
睇完身份證大法淨係中兩樣
-[中] 1997年7月1日前未滿11歲
-[唔中] 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
-[中] 香港出世而且出世紙寫有'Established'
咁其實有無資格?
06/97前無身份證好似已經無資格
https://www.facebook.com/249783961737360/posts/2304490536266682?s=100013240156400&v=e&sfns=mo 不停推721 831,呢家俾政府帶哂風向做偵探,運動嬴左先有得清算
咩RECORD
父母出世紙係用證明國籍來源,香港人主要因為出生地,而由於系統派咗落首次申請,先要交父母資料!實際上無咪寫信解釋,絕對無需要交父母身份證去,出世紙同身份證係兩回事,亦證明唔到個國籍來源,最緊要個人私隱保護好,包括父母!
身份證大法有無中晒三項?
ALL
咁真係無了
登記bno要大陸收返香港之前,身份證應該要該日期前出,如果你張身份證係11歲時攞,機會係零了!除非你97年接近收返日出世,而身份證都係97年內出,否則多數等英國開放再登記,但唔知重有無咁嘅機會了!
身份證大法有無中晒三項?
因為香港出世先會係三星,所以先比左佢先,反正成功左同埋佢地都收哂冇寄返比我,佢反而比個個銀行信我,咁暫時當佢地當係其中一種証明
梗係唔係
要整
寫信解釋已可以代替父母身份證啦,記住個人私隱嘅重要性。
英國覆左我了

Thank you for your enquiry.

I have checked your passport details and they are correct.

We no longer put the country of birth on the passport just the place (town) of birth unless there are other places with the same name in other countries.

If you require any further information, please contact us via e-mail liverpool@hmpo. gov.uk
5/9入q仲未approve

繼續放負
即係佢哋研究過出生位置,唔係亂嚟。你可以再同佢哋講話出入台灣,因為網簽填出生地(只有中國/香港),同護照唔同會引起許多不便,問吓有無解決辦法。不過預咗佢話他國內政佢管唔到......
我有frd試過寫student得左
我交果份副簽寫staff都得左
但Staff係銀行staff
之前提過我兩個妹見我續返BNO,佢哋都心郁郁想做,但佢兩個都改過名,咁交文件係咪交埋改名契就ok
我個本係bb時候申請,過左期N年,最近先寄左舊個本去續BNO,但係佢話我個本唔係BNO, 有冇人知點解....咁我可唔可以續BNO架?
你冇睇清楚你本係咩黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞