『薪火post』BNO續期資訊(67) 真。BREXIT

1001 回覆
12 Like 2 Dislike

各位ching求救今日晏晝填完form先check到2日前佢sd左個咁嘅email比我,我而家應該點算
os01 係咪無副簽呢樣野
REPORT LOST
睇DOC回覆HMPO
有位副署
thx ching
另外想問我係 do u ever have a uk passport 個到填左no會點
比咗錢
do u ever have a uk passport 個到填左no
又點會REPORT LOST
經過左3次return番比HMPO,第4次終於連埋我d申請文件寄番比我啦

我舊個本bno過左期12年,6/7歲個陣時嘅相
交左正本特衰護照
2本過左期嘅bno
正本出世紙
身份證副本
上網print嘅銀行月結單
同埋一封信 (寫番交左d咩文件比佢,同埋解釋番點解我比唔到副簽)
另外好多謝整理doc嘅巴絲,因為真係好清楚,解答左我好多嘅疑問
BTW究竟hmpo用咩準則去收文件,佢乜鬼申請文件都退番哂比我,淨係收走我d file同封信
CHECK
CHECK
Ching 想問有無解釋點解無副簽個封信嘅格式
頭POST有

其實平郵掛號都幾快到 我16號寄 23號佢地就收到申請
空郵掛號 錯字
平郵掛號
你堅快 睇到依度話lost case at least等一個月先approve
sor ching 我搵唔到
就係填錯左呀
report下。
過期14年,無特衰,舊BNO張相已經係過左18歲大個仔,同而家個樣分別唔大。舊BNO個姓名已經係加左英文名。

我只係寄左:舊BNO、出世紙、ID copy、三封唔同既銀行信。無副簽無解釋信,只係呢4樣野,上星期五空郵掛號,禽日收到email approved,今日話已寄出,6日。

以我理解,其實只要你舊BNO個樣同而家無大分別、一眼認得出就係原來嗰個你,洗乜搵人副簽話呢個就係你呢?副簽實在係多舊魚。
另外,你18歲轉左名,但個舊名同新名只係多左個英文名,而且新名已經係舊BNO用緊,仲洗乜去宣誓証明改過名呢?舊BNO已經係証明左喇。

所以呢D所謂既附加証明,只係程序上既門面野,你舊BNO唔係BB相既話,完全可以唔寄,以事論事。
其實係
一星期左右
有時仲會快啲
平價之選
其實係睇你好唔好彩
我9/10寄空郵掛號 1pack2份申請
13號已經到左英國處理中心
但都係要等到21號果批先到liverpool
佢地23號人手update documents received
岩岩2份申請一齊approved
自己唔太心急 成個過程都好順利
如果唔急用真係可以試下用空郵
唔洗理
可以照申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞