『薪火post』BNO續期資訊(67) 真。BREXIT

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
以前每日平均處理唔夠一百本,依家每日批核起碼500本!如果有一半lost case,肯定搵資料做到氣咳!電話打過去太繁忙報唔到係正常,但實際應該申請數字同積壓更多,假如有某星期每日千人申請,我當一半人去郵局搞,五百份文件同五百封信係兩回事了!實際上九月尾到依家,感覺個量仲增加緊!之所有郵局體系有段時間慢咁多,另外hmpo要處理大量lost case,結果顯然易見一定慢!所以大家真係要有耐性,交文件盡量精簡,要乜俾乜,唔好多,亦唔好交一啲你以為可以替代嘅文件,雙方認知實際大不相同!無就簡單解釋一下,做好自己時亦方便批核,咁大家整體上先可以快。記得可以既話,盡力搵返本bno出嚟,對成件事都有幫助!
DHL剛剛送去locker
lunch 就可以拎到新passport

希望唔會印錯
舊年去星加坡佢逼人行自助出境
搞到張landing card冇人收
想問下巴絲 我上星期三我用空郵掛號寄去英國
今個星期一check件話成功派件 但今日星期三我上返個網都未見更新status 話收到我文件, 你地到件後大概幾耐會見到有updates?
全對
多謝呢個post既咁多位
老老實實,我對呢個數字有啲失望
個數差唔多架啦,而家bno全部都10年有效
幾年前雨革嗰期續左嘅BNO holder而家都未過期唔洗續
9月數字都未出
8/9月先多人續,呢到post都推得幾咁快
唔知今年底有效的bno總數係幾多
人手UPDATE
點解 2016 咁多既
全民Bno(合資格嘅有齊)
想問下supporting doc係唔係一定寄屋企?
因為passport我揀左locker
然後我又收倒email話supporting doc會send去address I gave to HMPO
咁係咪一定要寄屋企?
唔明 點人手update
2日左右
一樣可以同DHL講轉locker
其實合資格人士對比返現持有,持有有效數目仍然偏低!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞