『薪火post』BNO續期資訊(67) 真。BREXIT

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
睇國家
但bno 的確可以排eu隊 (北愛,德國唔得)
如果寄兩份申請就DHL啦!
安心啲
都可以fedex或ups無咁貴!

我八月時一封掛號去兩份申請,六日到達派件,$60內,近期平均兩星期,窮人唔急之選!
我當年係用 speedpost 寄兩份
5號lost case 未有消息圍爐區
搞到我連旅行都無得去
空郵掛號
6-8 WEEKS
10號print sent DHL tracking終於落機到香港啦
等收件睇下我係香港邊個國家嘅人
仲未訓
我今日都會收到件
期望有新國家成立
9月3
我share下
我係2/9 lost case.. 有ref
等到今個月頭...
收到hmpo email 叫我再填過份申請表,再補過文件
但status係冇變過...
而家好驚第二轉d 正本hmpo會遺漏左
speedpost $245
4-7日到
利申 寄左3份
要補啲乜,係咪無副署?
你班福建邦,真係建咗國
我係用APP STORE果d 剪番個size
不過見上面有巴打fail我都驚, 因為屋企係油米色,我用大機落閃影, 印左張副簽FORM出黎見到張相同白色有d距離
點解要再填翻申請表
上本BNO過咗期好耐當新apply?
有副署
成份變返舊果份paper form 由頭填過

我有webchat 問
佢話我個friend 唔係寫‘friend’ 所以要填過
仲叫我搵第二個簽
我話佢簽左好多friend 已經approve晒
個staff 先話 咁你叫佢再簽過寫返friend
完全覺得係遇上個唔識用online form 嘅ocf
基本上係要我由頭apply過
填paper form、交相、交出世紙 (本人 父母)乜鬼都要交過
應該係
回歸後一直都係拎特衰
所以過期果本應該係bb樣
原來係你個朋友寫關係出事!咁你填好寄埋就應該批到,放心。
希望係..
但個status到而家都冇變過都係join q
even冇變等我補文件
星期二d 文件已經派左

但我個friend 真係簽左幾個都係寫同學
淨係我fail
其實英國標準唔係淨白,反而要求背景有少許顏色,如淺灰,淺黃/米色都係可以嘅。
派咗預一星期左右啦。

至於個別pe問題,都無計,一係批完投訴佢囉,以後各位巴絲幫人都留意,friend係萬用嘅,唔好寫其他關係了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞