『薪火post』BNO續期資訊(67) 真。BREXIT

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
Observation / Observation HKID / 名 / 國籍 都啱 冇中奬 下星期收埋啲supporting documents 就搞掂
咁洗唔洗寄返去改
有冇巴打8月尾入Q
但仲未收到?
我ONLINE CHAT佢都冇用
人地兩星期就收到
有冇人知點解
我問過佢佢話冇野差
我係寄去LIVERPOOL的
你係咪lost case?
係呀

但朋友LOST CASE 兩星期就收到
未搵到舊BNO資料
me2
CANCELLED PASSPORT
你同另一位巴打一樣,似乎個正式程序,應該有啲唔同,就咁申請會有伏!

十多年後再黎過
有話比你知CANCELLED PASSPORT
你要問番佢地
外國似乎睇出生地唔係國家,而係城市,地方,小鎮,可以係好細嘅地方,所以佢哋覺得荃灣係無錯嘅。其他真係有問題係出入台灣,想用印錯做理由,建議以此作原因,當佢哋知道個問題,可能從此唔再改香港以外地方名,正如身份證括弧內容,之前曾有無咗有關括弧及數字,依家好似少咗有關問題!

小分享 之 填錯野唔使驚

朋友同我同日寄十月中已收到

話說我issue date 填錯咗expiry date,個日期又係2003後,於是網頁唔使我填查家宅同counter sign 。但我過兩日幫friend 填就發覺自己柒咗。

我知自己個issue date 咁舊應該係要當new passport 做,但由於搵唔到email又唔想打長途電話,我決定膽粗粗照寄過去,心諗最多咪寄多次。
8號佢收齊件。
10號收到email 叫我填過張OS form 同counter sign email 過去。(好在搵得返兩老本passport)
26號終於拎到個friend 簽名scan 埋交過去。(我搵咗個識咗10年BC專業人士,唔知有冇關係)
27號話approved
3號就收到

但有朋友renewal 13號收件到依家仲processing。 唔知係因為一lot lot 做定我抽中個快手又鬆手嘅官。
綜合咁多個post,基本上你只要有舊BNO,有冇counter sign都一定可以續到證
等啦,過兩個星期無進度先再webchat 啦!
屌 成兩個月 有冇咁耐呀
個個都好快手既
人地快手係因為attached埋舊嗰本。 你有咩
我22/8收齊料都未得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞