『薪火post』BNO續期資訊(67) 真。BREXIT

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
我特衰護照全彩單面豪華版影印加埋其他文件都係around 0.2kg到
怕比佢彈,都係加翻封信保險啲
我好慳家
特衰全彩雙面仲要一版印兩個兩頁
兩份先0.2
我淨係要寄特衰身分證地址證明舊bno
8月28號收到文件入Q到尋日終於Approved
想問下點攞到Dx Delivery tracking no.?
冇得拎
咁我唔係track唔到幾時寄到我手上?
到DHL 有SMS
岩岩收到本BNO, 謝謝各位
嘩!你同我一樣200克唔到喎!我一封鷄皮紙信封咋,不過有膠file等佢廷身啲,寄空郵掛號去,超抵!
巴打lost case?
等既期間有冇webchat催下?
我係公司拎入標嗰d大公文袋
16/9 入Q, 琴日再補文件LM
謝謝巴打
Lost case 加 18歲加左英文名

寄左廁板正本,地址證明,ID copy 同出世紙copy, 搵左個有BC 既牙醫friend做countersign,無俾父母的任何文件

中間有email過佢地問,佢地都係話check緊documents
Lost case 啱啱收到email approved

21 sep 填表
10 oct 收到資料 & 入Q
18 oct approved

文件:
HKID雙面彩印
特衰全本彩印
我出世紙 雙面彩印
父母出世紙
父母結婚證書
住址證明 (選民通知書 + 銀行信)
副簽form (10+年會計師BNO朋友)
因為我lost case怕死 填埋張lost form寄埋去

希望快啲收到本passport 無錯漏就了結心願
補充 我都係18歲個時加左英文名 但無寫信解釋 希望佢passport唔會打錯名…….
啱啱收到個 DHL sms 但係我個 application 仲未approve我估係 supporting documents?

我全家一齊寄過去,10月2號 document received,全部都係未 approve。今日淨係得我同阿媽收到 DHL sms,老豆無收到。可能係佢個 application hold 住我哋嗰兩份?

之前好似見到有其他全家一齊申請嘅巴打都係收返文件先,可唔可以分享下大概幾耐會 approve?
我16/9 全家document rec'd 同 入q
7/10 收到DHL SMS return 3 sets 屋企人嘅 documents, passport not approved
Webchat 問咗係return supporting documents
9/10 & 10/10 DHL 收到supporting documents
16/10 收到email 通知我要補文件
webchat 問咗如果30/10 前HMPO 收到document 先會盡快搞, 30/10 到唔到HMPO 要再等多幾個星期
17/10 寄空郵掛號
第一次見lost case咁快
自膠 唔好意思

21 sep 填表
1 oct 收到資料 & 入Q
18 oct approved
都算快阿 我見上面幾個lost case都要1個月以上
9月9
16/9 加入圍爐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞