[Switch] FIRE EMBLEM 風花雪月 討論區 (8)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
我諗會玩普通先 因為完全未玩過
而加既機戰唔使用腦架喎
有無玩過同類型戰棋game
好似機戰嗰啲
機戰有玩 但火紋就第一次
今集火紋既normal好易 我覺得只係比近代機戰既hard難少少 如果覺得機戰無難度既話可以直玩hard
如果覺得機戰難度都ok就玩normal啦
我對上嗰隻機戰都已經係MD
零改全熟練都要下用腦嘅,數格仔計反擊
冇呢隻咁方便俾你睇埋敵人會打邊個,同埋機戰個個敵人移動後攻擊距離唔同有啲煩

回合戰棋驚都係大同小異
零改就點都有難度既
不過今作既火紋都係by far the easiest
以前係無條紅線同無得回帶 不過超難都應該重係難過機戰既
籃絲主打物理,法師偏補同buff,班人正氣啲

紅色好聽叫平均型,兩頭唔到岸,除左皇女同異族公主個個都唔夠大力,啲人各懷鬼胎咁

黃色就高機動全攻型,手下同自己都係高速菜刀,連補師都啱騎馬攞魔法劍劈友,但望落成班騎呢友
皇女係神坦喎 一隻個價值頂成隊

黃色個特別職都勁 騎龍拎弓咁屈都比佢諗到

相比之下王子得stat勁 不了
唔覺皇女夠硬,成日食追擊都幾痛,
價值喺專用戰技度,無限行動
agree
一周目唔洗諗咁多
邊班d角色睇得上眼就揀
皇女物防同攻擊好勁呀,係驚俾法師射死

同埋介紹入面話佢隊人主要玩魔法,都唔係既

皇女:高攻物理神坦
宰相仔:攻守都勁既騎兵
貝爾:廢廢地,但係係弓手
藍毛:拳師/斧
黑肉:近戰

其他我當魔法/輔助類

修伯特:暗魔法(其實係用計)
綠毛:奶
歌姬:輔助/奶/劍

所以皇女線d人脚其實好平均,唔係魔法為主,只係個別角色比較弱(貝爾,綠毛), 好多時要靠主角同皇女救全家
貝爾:故事鳩叫好好笑嬴晒~
其實貝爾唔廢
佢同宰相仔好笑得黎又有d浪漫,好彩pair到佢地
請問點用佢先會勁?

初段見佢開始射唔中人,我就俾命中戒指佢,咁先射得中。

之後發現力量太低,成日no damage, 到後期升左做弓騎,都係俾人1野打得入

我另外收左傭兵miss, 都係升佢做弓騎,打得入對手外,回避又高
我玩教會線用佢做飛馬差唔多場場都MVP
好,開多次,揾佢做飛馬試試佢
可能難度唔同,
又或者係因為我中途轉咗勇士(因為頂唔順太慢)
結果都係食12x2咁

有時都有用嘅,因為對面啲天馬騎士,
係追擊到我最快嗰啲人,嗰啲時候咪搵Edel頂囉
下次試下全走重騎要塞專職線
歌姫其實攻擊能力幾好
同埋皇女自己係有一定魔力
所以叫有3-4個magic user
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞