[Switch] FIRE EMBLEM 風花雪月 討論區 (8)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
法師D招都有重量之分
主角你地通常俾佢學咩技
我打咗兩週都係好悶咁劍士>傭兵/賊>Nirvana
到爆機時都冇咩勁嘅特技
第一週一定係好多嘢後悔
我女主上咗飛馬
成隻game 有冇邊個啱做魔劍士
依個真
練錯好多野

岩岩差d殺左皇女
即係邊隻
墓誌銘
從對技能嘅擅長嚟睇,咪Felix同Dorothea
但1個魔力低
1個 攻擊低
你當係輔助
其實呢個post對墓誌銘呢個職評價都唔係好高,好兩頭唔到岸嘅感覺
我都覺係輔助
呢類 game 差一格就係一 round、一下打佢唔死就係你死。
撚開劍冇魔法對住啲重甲,就係差果一下要掉頭走。
同樣撚開魔法對住人地啲法師打唔到,其實有支牙籤仔吉佢一下都可能搞掂

講係咁講,個概念係好但係個成長率差撚到離譜
https://serenesforest.net/three-houses/classes/growth-rates/
其實都有巴打講過
10成長率等如升10lv先影響到1點期待值,
轉職時30, endgame時四十頭,其實影響唔好大啫

我覺得影響使用感覺嘅係class bonus
https://serenesforest.net/three-houses/classes/class-change/
由劍聖轉墓誌銘,會降咗3速,
其實唔介意配啲數值由物理去魔,唔加返啲魔力就冇用啦,但降速就令人唔係好舒服
紅花終於玩到12月,
重係十五十六緊舞女俾大路嘅Dorothea好定係Petra好,
劍+20回避加埋佢本身擅長飛行速又高,應該可以堆到回避爆高嚟玩下
但能力值又會拉低,同埋龍騎又勁
Dorothea 上 Gremory 有兩粒 Meteor(雖然唔算好勁,但係 dancer 另有其人即係佢可以一 round 放晒兩粒
Petra 係成隻 game 少數先天易上 Wyvern 而又可以遠攻近攻雙修嘅人,變步兵好似好浪費

如果純為打交 effectiveness 我會揀 Bernadetta 做 dancer。
返正好過佢嘅弓手多的是
貝爾我直接雪咗了
Blasphemy
更新應該要加save slot囉
Leonie 挖角條件:力15 槍術C
我力21 槍術D+,支援有C 咁都挖唔到?
挖角都講亂數?
想問下5年前打教會果埸如果死神騎士死左會唔會有影響?
C支援嘅槍術要求都係C,要C+支援先變D+要求
Serene forest recruitment果頁有齊晒支援同挖角要求嘅規律係點
冇影響
thx尋晚撳show table嗰度見到了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞