[Switch] FIRE EMBLEM 風花雪月 討論區 (8)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
之前既無今作既育成成分
但係同樣難度嚟計大多數前作會比較難
而我個人覺得舊作關卡設計會比新作好
我本身重希望第4波既劇情關卡係補完條爛鬼紅線
睇嚟無望了
屌我想玩蕾雅呀
屌,
瑪奴艾拉個外傳算唔算高難度低回報
又話建議17lv, 打條撚咩出7個,有兩個位已經俾咗佢地
收返,
原來嗰兩隊騎士團係勁嗰啲嚟
聽日再挑戰過
呢個我玩hard都要特別小心miss一個人真係勁易死
我頭幾turn幫佢解到圍,天馬都清埋
但對面部分敵人開始郁,
咁就仆街了,人少真係唔夠劍聖打,
平時都係用個法削一嘢先,而家出少咁撚多人
青獅線最後王子回頭係咪代表皇女冇死到

sor,唔記得加密
爆左藍線,二周目諗住玩紅

唔係

完整性真係世界第一
將皇女換成Felix, 林哈爾特換成莉絲BB就輕鬆過咗
再次感受到速度同射程嘅重要
金鹿我覺得係有種成就大業既感覺同埋又知道左好多教團既秘密
最後個段動畫我覺得做得好正好有feel同時又好感人
btw我庫羅德世界第一
結果都係要依兩件出手
btw有無人同我一樣一直唔鍾意職業橫轉系統? 我覺得呢個系統搞到角色無晒獨特性
就好似casper設計上係一個war master 但係基本上只要揾felix入隊再練拳就可以完美取代casper 好多其他角色都係咁

職業既話我會prefer每個人只可以轉某幾項職業 之後再類似聖魔既轉職路線
我會跟番佢原本個走向
5年後睇佢件衫就個官方路線係點
我次次都一樣 除左舞女
唔會。
可塑性大啲好玩好多,
呢幾集最鐘意就係開新save時查下個人成長率,同邊個職業嘅成長率夾,又諗下可以橫轉學啲咩技
覺醒同if諗埋子代繼承啲乜,plan嗰時重興奮過正式玩
就算最高難度都好, 呢作飛兵太OP, Petra 轉龍騎, 回率過90% 必殺率過90, 除左怕策點和少數魔法外就無敵。 Ingrid 轉準騎回率過 90%, 相對坑魔又坑策, 缺點得低力。 主角又係學埋飛行, 轉 War master, 武器、必殺、回率、抗策都係最高水平
你舉果個例子係因為大部分角色可以早期加入先搞成咁
成村人頭幾關就入晒隊,而且人人都係growth unit,咁梗係冇必要用劣化版
當你拎走晒早期/後期加入,prepromote/growth unit呢啲分類,咪變到個個差唔多

同埋我覺得喺IS將個職業平衡砍掉重練之前,最好都係保留返平轉
當係比玩家有多啲決定權又好,救濟措施又好
唔想再見到以前啲垃圾重甲咁,因為職業平衡set得柒,咁就一世
佢比你咁做唔等如你要咁做,你中意每個人有特色你都可以自己培養到佢有特色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞