[Switch] FIRE EMBLEM 風花雪月 討論區 (8)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
我都未喎...
但斷估教會線唔會反而覺得教會奸掛

係呀,我都覺得嗰個樣好正

玩咗,我只差教會
我都係 玩到5月了
1週半開始攰
好唔好轉easy casual 尻沖睇劇情算
我都諗緊,但完全冇挑戰性好似重悶
唔見但超難真係好大挑戰
係煩啲
又分享結局
紅花線

主角

Hubert

Ferdinand

林哈爾特

Caspar

同性

紫毛同Ferdinand都成日將貴族掛係嘴邊

但Ferdinand 係鐘意貴族果種生活態度 處事方式 (不過份人平時on99咁)

相反紫毛暫時都仲係覺得佢好膚淺+黑人憎

仲有綠帽大雄把死人聲玩緊金鹿好想推佢兩條蛋散出去permadeath
Lorenz嘅支援升落去睇,個人都唔差嘅
佢係古典貴族,覺得多權利都要多義務
皇女
都唔只皇女...
Shamir, Inrid嗰啲都係
Ingird嗰張同皇女好似
棄驚玩勇鬥
Felix bb
三週目紅線 玩到11月(5年前)
掘唔到Hilda, 係咪紅線註定冇得掘佢
走教會就可以挖
新入坑玩火紋
想問下初期點玩好
玩得好無方向,角色又多,唔知點練,同練D咩
救命
有愛就夠 睇樣練啦

如果預玩晒四條線 四周目

咪淨係練自己班d人 技能職業跟角色既長處囉
參考下

https://serenesforest.net/three-houses/characters/growth-rates/

其中速度非常重要
我會覺得Felix, Ingrid, Lysithea呢幾個勁

練咩就睇下職業要咩,
advance少少,睇下有咩技想要(未必係個職業path學到)
https://serenesforest.net/three-houses/characters/learned-abilities-arts/

如果你玩hard或以下,其實都唔使咁緊張
錯下好小事,未必個個都想睇一大堆資料先玩嘅
跟本隻game 就係速度無雙
用成80個鐘先爆一周目
二周目最難皇女玩左幾關,除左第一關嚇親我之後都ok,死神騎士能力同難一樣,比起黎好弱雞
但如果冇二周目繼承騎士團同買DLC肯定玩到嘔,自由戰鬥冇經驗值咁濟

難嗰陣我方阿貓阿狗都可以追擊,依家掉返轉個個都追擊到我地
啲大範圍計策截停人變得好有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞