《香港傭兵》(32)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
我怕冇人拖我咋
怕俾Gay拖
出到黎一定有得拖,話唔定有高質女女添
唔可以有咁嘅想法
準備好

上回講到飛揚一心一意咁同羅羅拍拖~
羅羅真係成個天真無邪嘅小妹妹咁~
飛揚同羅羅去到空中花園坐坐~咁啱有五條MK仔行過!
五條MK仔撩羅羅~
飛揚就屌鳩班MK仔!
班MK仔仲唔識死,寸鳩飛揚!
飛揚心諗淨係用匕首都收鳩班MK仔皮啦!
正當帶頭嘅MK仔想郁飛揚之時...其餘幾個MK仔見唔對路...一齊夾住尾巴走!
知驚呢~
羅羅大讚飛揚好Man~(真係咁咩?)
講起點解呢頭都咁多MK仔,原來呢個年代行古惑好難搵食...為爭地盤就四出搞事~
點火頭...爭地盤...
「九龍好多地方都係咁㗎喇~」
『唔止九龍啦...』
「嗯?」羅羅一頭問號咁打量住飛揚~
『仲想去特殊區...』
又令飛揚諗返起...黃金海岸...
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

「特殊區?」羅羅仲係一頭問號望住我~

『嗯...之前喺旺角打聽到有黑社會想入特殊區搵食...』諗返起耀揚...

「佢哋都想入特殊區?」羅羅諗一諗...

『嗯...之後仲見到有班黑社會入咗去黃金海岸...話唔知同邊個傾過話可以唔知入去喺邊做啲乜咁...』其實我已經唔係好記得肥屍講過啲乜...

「係喺黃金海岸...」羅羅又諗一諗...

『嗯...原來黃金海岸都已經有唔少黑社會插咗旗...唔少門...又幾多派...總之嗰度已經係龍蛇混雜...』成個黃金海岸...

「特殊區本身都已經唔係一個平安嘅地方...」羅羅一邊諗...一邊擰擰頭...

『嗯...相對西貢獻命...班黑社會算係乜...』西貢獻命...
「仲有...」羅羅諗咗一諗,「天門呢...」

『唔...』我擰一擰頭,『西貢獻命同天門唔同...』

「唔同?」羅羅疑惑咁望住我,「佢哋都係...革命軍嚟㗎喎...」

『唔同...』我再諗一諗,『西貢獻命...已經成為國安局嘅爪牙...』

「真係咁?」羅羅又諗一諗,「我都有聽講過...雖然唔知係唔係真...」

『嗯...』我點點頭,『我都唔可以肯定...但冇十成...都有八成..』

「八成...咁...」羅羅又諗一諗,「班黑社會喺黃金海岸做咩㗎?」

『集結掛...等機會掛...我都唔知...』我擰擰頭,『仲有好似賣一種叫...聖水嘅毒品...』
「係...聖水?」羅羅眉頭一皺...

『嗯...一種注入式嘅紅色液體咁嘅毒品...』本來我都有一粒㗎!俾綽姿據為己有囉...

「原來...係咁...」羅羅眼仔碌一碌...皺住眉頭...

『嗯?原來係咩吖?』係唔係有咩想發表?

「哦~冇~」羅羅帶住甜絲絲嘅微笑擰擰頭,「原來班黑社會已經開始行動...喺特殊區賣毒品咋嘛~」

『哦...係吖係吖...應該都賣咗一段時間...』井財街班道友...應該都係Take聖水...

「嗯嗯~好喇都係唔好諗咁多喇~我哋繼續拍拖啦~」羅羅又雙手翹實我手臂~

『哦...哦...好...好...』我哋就繼續拍拖...
再同羅羅行街街~

「飲唔飲珍珠奶茶吖?」

『哦...好吖好吖~』

一齊Share一杯珍珠奶茶~

「炸雞吖炸雞吖~」

『怕唔怕熱氣吖?』

「唔怕唔怕~」

又一齊食雞~

再喺城門河邊慢步...
望住條城門河...都開始...日落...

原來不知不覺間...都已經過咗大半日...同羅羅拍咗成日拖...

同羅羅企喺條橋上...望住橋下嘅城門河...望住日落西山...

羅羅甜絲絲咁望住我:「今日開唔開心吖?」

『開...開心~好開心~』同羅羅拍拖嘅呢段時間...雖然短暫...但真係幾開心...

「我都好開心~多謝你~」羅羅帶住甜絲絲嘅微笑~

『唔...唔多謝...唔多謝~』其實要講多謝...應該係我...
嚟咗未來兩個禮拜...一直都冇感受過戀愛嘅感覺...

今日...同羅羅拍拖...真係好有戀愛嘅感覺...

就好似同阿月一齊咁...

甜蜜...溫馨...幸福...

我咁諗算唔算係背叛阿月?

唔知喇...我真係唔知...

但你係唔可以阻止“感覺”...

感覺永遠都係最真...最不受控...
「好喇~我諗都係時候要將你還返俾人~」羅羅帶住憂鬱嘅微笑...

『呃...』還...還返俾人...

「好多謝你同我拍咗一日拖~」羅羅向我鞠一鞠躬~

『好...好多謝你...』我都向羅羅鞠一鞠躬...

「拜拜~」羅羅揮揮...轉身離開...

『拜...拜...』我望住羅羅嘅背影...向住夕陽方向行...
唔知點解...內心深處仲係有一點點...唔捨得...

總係好似...有啲可惜...有啲難過...

難離難捨想抱緊些...

唔好咁啦...我有阿月㗎喇...

唔知幾時會...再見呢...我指同羅羅...

唔好咁啦...我有阿月㗎喇...

都話咗我會死喺啲小妹妹手上㗎啦...

真係唔好咁啦...我真係有阿月㗎喇...

唉...
就喺羅羅完全消失喺我視線範圍之內之時...我大髀感到震震...震震...

『電...有電話?』我拎部電話出嚟一睇...

係綽姿?

都係聽咗先:『喂?』

「拍完拖未?」電話之中就傳嚟綽姿把冷淡聲...

『拍...拍完喇...』俾綽姿問一問...我個心又刺刺痛...

「拍完就過嚟搵我。」綽姿仲係Keep住冷冷淡淡。

『哦...好吖...咁你喺邊吖?』都要講你喺邊先得㗎...

「中環...你嚟IFC間Starbucks搵我。快。」講完綽姿就收咗線。
又...又係話收就收...

不過講開又講...乜Starbucks仲未撤出香港咩?

仲未有大陸山寨品牌襲港告鳩Starbucks侵權咩?

真係又估佢唔到喎~

好啦~都係快啲趕過去搵咗綽姿先啦~

綽姿話要快吖嘛~

之但係...應該點過去呢?

呢度有冇巴士過海㗎呢?
喺沙田兜咗幾轉...最後都係選擇搭港鐵...

同成堆人迫住搭港鐵...迫住轉車...迫住過海...

過到嚟中環,銀行又唔見咗成五十蚊車費...真係好撚貴..

然後就跑住上IFC!

上到嚟IFC...其實都冇乜點變...

都係咁多對眼生喺額頭嘅上等人...

男男女女...都係狗眼看人低咁...
周圍嘅店舖都係名店...都係立體投射顯示器...

我就喺啲不可一世嘅上等人之間...名店之中穿插...

『Starbucks呢...Starbucks呢...水牌呢...水牌呢...』行極都唔見...

呢個年代嘅Starbucks搬柒咗去邊吖?

正當我迷晒路又搵唔到水牌之時...我見到原來間Starbucks搬咗喺出入口之間!

半間Starbucks喺室內!半間Starbucks喺室外!

而喺玻璃幕門之外...就見到一個熟悉嘅嬌小身影...坐喺出面...

係綽姿...綽姿坐咗喺出面嘅二人世界位飲咖啡!

今晚出完

三句預告

[Day 15-短兵相接] PART 10

我向住玻璃幕門方向行,望清楚綽姿...望清楚出面...

天色都已經變黑...已經到夜晚...
多謝飛揚哥哥
已經將[Day 15-短兵相接] PART 09 Upload上Facebook同紙言
多謝免費提供咁多寶貴情報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞