《香港傭兵》(32)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
妹妹仔早
高才鳩早
報報早
風鈴早
各位早晨
唔可以俾林奠奸計得逞
咩咕咪早

上回講到飛揚打開咗個黑色手提箱...裡面載住個立體投射器!
唔係吖化?!搞咁多嘢原來裡面得個立體投射器?
呢個年代賣得好貴㗎?
當然就唔係咁簡單啦~其實係一個遠端連接投射系統!
即係需要連接主機先有嘢睇!不過就要用Spy App去擋住定位訊號!
綽姿同羅羅都唔想俾Sil~飛揚就諗住自己嚟喇~
羅羅又唔忍心喎~都係自己出啦~
都係羅羅善解人意啲~
準備好晒之後,投射器就投射出一大堆公式!
原來係...係立體計算法!
羅羅解釋完,飛揚都係唔明...
綽姿同羅羅就努力研究~
又生物~又物理~又化學咁~
飛揚都係識條鐵㗎咋~
好多都唔識...全部都唔識...
而喺陌生嘅方程當中...終於俾飛揚發現一啲熟識嘅文字!
呢五隻字係...
『魂導兵計劃?!』
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 16-秘密情報] PART 03

“魂導兵計劃”...仲要係用繁體中文字...

羅羅都行近嗰五隻字,靠到近一近咁睇:「魂導兵計劃?」

綽姿都行近嗰五隻字,翹住對手咁睇:「魂導兵計劃...係呢個方程式嘅標題?」

『標題?咁即係話呢度係個開頭啦?咁就應該連接到啦~』我有冇理解錯?

「唔係咁~」羅羅擰擰頭,「立體計算法並唔係以開頭開始連接~」

『吓?係咁㗎咩?』唔係開頭咁唔通係由尾開始?
綽姿翹實對手擰擰頭:「總之就唔係以常人嘅思維去理解。」

唔係以常人嘅思維理解?

發現呢種計算方法嘅數學天才似係外星人多啲喎...

『就算唔係以常人嘅思維理解...都總有方法破解㗎嘛!我哋SPIRIT一定有破解App㗎!』冇錯喇!我哋SPIRIT咁勁!

「有係有嘅...」羅羅拎住部電話喺手,「不過又要俾Sil...」

『都行到嚟呢步咯~唔係而家先嚟縮吖化?』我成個騙徒口吻咁~

「好啦好啦~」羅羅就望住部電話撳撳撳撳撳,「唔得喎...梁綽姿你試吓得唔得...」

綽姿冷眼望住羅羅:「你唔係以為我會咁蠢上你檔?」

「你咁睇我㗎!」羅羅隊部電話俾我哋睇,「真係唔得吖!」
我同綽姿都望住羅羅手中部電話...裡面大大隻字寫住...“Undefined”...

Undefined?點解會係Undefined?

「竟然破解唔到...」綽姿再望住啲方程式,「究竟咩係魂導兵計劃...」

「唔...」羅羅都繼續望住啲方程式...

我都好似佢哋兩個咁,望住散佈喺整個空間嘅方程式...

我唔知佢哋兩個睇得明幾多...我自己係一啲都睇唔明...

就除咗嗰五隻字囉...
魂導兵計劃...乜嘢係魂導兵吖?個計劃又做啲乜㗎?

我都拎部電話出嚟,嘗試喺情報庫裡面搜尋...

但...“沒有相關情報”...

就連情報庫裡面...一個相關情報都冇...

呢個魂導兵計劃...真係好神秘咁喎...

而呢個咁神秘嘅情報...又值幾多錢呢?
「唔...」綽姿望住其中一Part,「呢Part好似係...將物質轉化嘅公式...」

羅羅又指住另一Part:「呢Part都似係...但又唔知要轉啲咩...」

物理...生物同物質轉化公式?!

呢啲都係魂導兵計劃嘅內容?

咁成個計劃嘅目的...又會係乜呢?

我哋三個繼續喺堆方程式...公式...符號之中研究...(其實都係得綽姿同羅羅喺度研究...)

都研究咗好一段時間...但都係得唔出啲乜結論出嚟...

一直都只係喺物理、生物、化學、物質轉化公式同魂導兵計劃呢五個Points打轉...
「好啦~」羅羅望望部電話,「都差唔多到約定時間~」

差唔多到約定時間?係要交收喇嘛?

「嗯。」綽姿點點頭。

『咁我哋不如...抄佢落嚟啦!』而家研究唔到,抄落嚟再慢慢研究!

「唔得~」羅羅擰擰頭,「抄落嚟會俾人發現~」

吓?會㗎咩?

我哋SPIRIT咁勁,唔係可以抄咗都神不知,鬼不覺㗎咩?
『咁...咁再唔係我哋影低佢囉~』影低再慢慢研究!總好過乜都唔留!

「唔得。」綽姿擰擰頭,「影唔到。」

『吓?』咩影唔到吖?

羅羅指住個立體投射器:「佢嘅設計同我哋嘅電話個Mon一樣,入唔到鏡頭~」

『吓?』入唔到鏡頭?我就更加唔明喇...

羅羅繼續講解:「就算係用到視網膜鏡頭,都係入唔到~就只有真正嘅生物眼球先得~唔信你試吓拎部電話影~」

我就唔係話唔信羅羅...但都想試試~
我就拎起部電話,開返個拍攝App,對住飄浮喺空間之中嘅方程式...公式...

但喺個Mon裡面...就只有粉紅色嘅牆身...粉色嘅家具...翹住手嘅綽姿同帶住微笑嘅羅羅...

真係冇...肉眼所見嘅方程式...公式...喺Mon裡面就消失晒...一啲痕跡都冇留...

咩科技...究竟呢啲係乜嘢科技吖?!

羅羅撳撳自己部電話:「唉~搞咗咁耐都係唔知乜嚟...嘩!仲用咗咁多Sil...好蝕囉...」

然後飄浮喺空間之中嘅方程式...公式突然消失!發出強光嘅立體投射器都變返個黑色圓球體!
「有幾蝕?」綽姿冷眼望住羅羅,「已經叫做得到唔少情報。」

「係吖係吖~」羅羅閂返埋個黑色手提箱,「我同你都得到唔少情報吖~問題係得我一個出晒Sil~仲唔係蝕吖?」

「都話咗呢個係你嘅委託。」

「係我嘅委託就可以俾你免費一齊睇嘅?開心Share吖?」

「反正你一個人都得唔到啲乜結論...集思廣益姐。」

「集思廣益?咁又集咗啲咩出嚟吖?」
「頭先咪講咗囉。」

「我夠有講咯~」

「咁咪集思廣益咗囉。」

「但係我出Sil㗎嘛!我出晒㗎!」

「你唔好斤斤計較啦。」

「嘩...你同我講呢啲?」
羅羅同綽姿都得到唔少情報?

咩情報吖?

我好似淨係知道有個叫“魂導兵計劃”裡面有物理...生物...化學同物質轉化公式...

算唔算叫唔少吖?

定係佢哋兩個都睇到啲我睇唔明嘅嘢,又冇講出口咋?

係咯...我總係覺得佢哋兩個都有所隱瞞...

係都唔出奇吖...一個就收收埋埋...另一個就心懷不軌...
『呃...係呢~你呢個委託嘅委託人係咩人嚟㗎?』趁有機會打探就打探多啲先!

「嗯?」羅羅摸兩摸個黑色手提箱,古古惑惑咁打量住我,「好想知呢?」

『呃...O...OK咁啦~』唔想知就唔問啦...

「咁...」羅羅眼仔碌碌咁諗一諗,咬咬唇,「有冇興趣...跟我一齊去?」

有冇興趣...跟羅羅一齊去?

今晚出完

三句預告

羅羅古古惑惑咁打量住我同綽姿:「我可以帶埋你哋去交收~」

羅羅可以帶埋我哋去...交收...

「之不過...」羅羅咬住唇咁諗一諗,「我唔會分報酬俾你哋~」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞