《香港傭兵》(32)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
「你又真係唔使咁擔心喎~」羅羅又甜絲絲咁對住我微笑,「呢啲情況真係好少極少少之有少會發生㗎~」

「講得啱。」綽姿點點頭,「係得朱海羅先會咁無聊走去接對立委託。」

「咩吖?我邊有吖?」

「你冇?我同你都交過好幾次手。」

「唔俾係我接先,然後你冇Check清楚就接咗對立委託嘅?」

「我每次都有Check清楚先接。」

我而家知道...乜係交過幾次手...

原來就係因為...接咗對立委託...
『呃...咁你接嘅委託...內容係乜嘢?』呢點我又有啲好奇...

我記得尋晚喺碼頭...羅羅係有講過...“殺死偉係我嘅委託內容之一”...

咁仲有呢?

羅羅眼定定咁望住我諗一諗:「係要殺一個中國賣家...一個外國買家...同搶走佢件貨。」

係要...殺中國賣家...外國買家...同搶走件貨?!

今晚出完

三句預告

[Day 16-秘密情報] PART 02

我同綽姿都靜靜咁等羅羅繼續講...

「唔...」羅羅諗咗一諗,「喺我見到你哋接咗個委託之後,就去查查有冇對頭委託...」
已經將[Day 16-秘密情報] PART 01 Upload上Facebook同紙言
今日好擔心 擔心太子真係有人被打死
希望全部都係Fake News
同感
打人個廢老反而冇事
今日全日都喊住咁過
個廢老仲要有武器喺手
妹妹仔早
報報早
高才鳩早
咩咕咪早
風鈴早
各位早晨
林奠食屎啦 又出嚟講廢話

上回講到羅羅講解點解會有對頭委託。
原來呢個情況唔多發生~
而且行者之間都普遍認為係系統出錯。
SPIRIT咁勁都有啲咁低級錯誤?
都話明係行者之間啦~冇實質證據㗎~
而當行者真係接到對頭委託,都唔會真係打死對方嘅~不過錯手就另計喇~
飛揚終於知咩係交過幾次手...
其實呢個情況係冇乜可能發現~
因為行者接委託前都會自己Check Check先~
確保冇對頭委託先會執行嘅~
係好似羅羅呢種先咁鍾意接對頭委託㗎姐~
原來接委託都咁多學問...
『呃...咁你接嘅委託...內容係乜嘢?』呢點又令飛揚有啲好奇...
飛揚記得尋晚喺碼頭...羅羅係有講過...“殺死偉係我嘅委託內容之一”...
咁仲有呢?
羅羅眼定定咁望住飛揚諗一諗:「係要殺一個中國賣家...一個外國買家...同搶走佢件貨。」
係要...殺中國賣家...外國買家...同搶走件貨?!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 16-秘密情報] PART 02

我同綽姿都靜靜咁等羅羅繼續講...

「唔...」羅羅諗咗一諗,「喺我見到你哋接咗個委託之後,就去查查有冇對頭委託...」

「係追蹤偷窺...」綽姿冷眼望住羅羅。

「是旦啦~」羅羅笑笑口~伸伸脷~「我睇到有一個對頭委託係要殺一個中國賣家、一個外國買家同搶走佢件貨。」

『鍾先生係中國賣家...偉先生係外國買家...』原來係中外買賣交易...

「嗯~」羅羅點點頭,「代號“鍾”嘅男人就係中國賣家~而代號“偉”嘅就係外國買家~」

『咁佢哋係咩人?』講到好似有啲神秘...
「詳細嘅就唔清楚~」羅羅擰擰頭,「委託內容冇講佢哋係咩人~我都有多手去查查嘅~偉就好似係幫英國政府做嘢嘅~之但係鍾呢...就冇相關資料喇~」

『冇相關資料?』即係點吖?

「係吖~」羅羅點點頭,「我只係喺情報庫隨便查一查~見冇資料就冇深究Luu~」

情報庫冇鍾先生嘅資料...

羅羅打量住綽姿:「咁你呢?你又有冇鍾嘅資料?」

綽姿擰擰頭:「冇。」
羅羅又冷眼打量住綽姿:「你接委託唔查吓先㗎咩?」

綽姿又冷眼打量住羅羅:「有乜好查?個委託嘅報酬已經唔係多...仲要嘥Sil去查?」

羅羅繼續冷眼打量住綽姿:「唔查清楚咪好似而家咁委託失敗囉~」

綽姿怒視住羅羅:「唔係好似有你呢啲鍾意接對頭委託嘅無聊人,會委託失敗咩?」

羅羅鄙視咁眼尾望住綽姿:「鬼叫個報酬吸引咁多~而且明知對手比自己弱~一定完成到委託都唔接咩~我哋係SPIRIT嚟㗎~」

綽姿冇羅羅咁好氣。
『咁...要搶嗰件貨...又係咩嚟?』嗰個...黑色嘅手提箱...

「想知?」羅羅古古惑惑咁打量住我,「打開嚟睇吓囉~」

『得...得㗎咩?』打開...睇...

「得~梗係得啦~」羅羅陰陰嘴笑笑口,打量住綽姿,「有好多情報都係咁得返嚟㗎啦~呵~」

綽姿唔出聲。

好多情報...都係咁得返嚟?

綽姿都好似有...咁做過...

之前喺西鐵搶返嚟嘅公文袋...綽姿都喺兆康西鐵站打開過...睇過裡面張紙...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞