《香港傭兵》(32)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
「以我估計...」羅羅又諗一諗,「你穿越時空係因為ADAM...」

唔...呢層我都有諗過...

「你話過情報庫嘅情報中有提過ADAM有穿越時空嘅功能...」羅羅諗一諗...

的確係有提過...所以我先想搵ADAM...認為ADAM可以帶我返翻過去...

『之但係同我睇到有關情報又有乜關係呢?』我又唔明喇...

「喺搜集情報方面...有一要訣係“關聯”~」羅羅諗一諗,又點點頭~

關...聯?
「事件係由無數咁多件小事交織而成...當中就係關聯...」羅羅又點點頭...

交織而成...

「縱使真係好微細...睇起上嚟唔多關事...但總係與重點有關...仲可能係重大關係...」羅羅又點點頭...

重大關係...

「專門搜集情報嘅行者萬一真係毫無頭緒...就會開始喺呢啲好似微細而且冇乜關係嘅小事著手...往往就有出人意表嘅發現~」羅羅帶住微笑點點頭~

有出人意表嘅發現...
「不過我都係得個講字姐~始終我都唔係呢方面嘅專業人士~」羅羅繼續食Pizza~

都唔係吖...我覺得好有道理喎...

要調查...就要抽絲剝繭...

細節係唔可以忽略...

因為微細嘅細節...往往就係關鍵...

不過我都係得個講字姐~始終我都唔係呢方面嘅專業人士~

之但係...有一點真係唔可以忽略...就係...我只係同羅羅提過“原核”...並冇提過原核係ADAM...

究竟羅羅知道啲乜?手中又有幾多關於ADAM...但我唔知嘅情報?
繼續同羅羅撐檯腳~你餵吓我~我又餵吓你~都幾...溫馨...

喺唔討論有關SPIRIT嘅所有事物之時,羅羅真係好gfable~

可惜嘅係...我都係唔可以分得好開...

喺我嘅內心之中...一直都閃出“羅羅係一個歷戰之行者”嘅警號...

「飽飽~」羅羅摸住自己個肚仔~帶住滿足嘅微笑~

『嗯~我都好飽~吖!我俾返錢你吖~』我拎部電話出嚟,好自然咁打開咗SPIRIT App~

「唔使啦~」羅羅揮揮手~

『唔係咁好嘅...』我一睇個Balance...『682 Sil?』
「唔?做咩吖?」羅羅八八卦卦咁望一望我部電話~

『尋晚個強迫委託...得1 Sil嘅?』明明我記得尋日係有681 Sil...

「唔係吖...哦~肯定係俾梁綽姿扣起晒啦~」羅羅陰陰嘴笑~

『吓?又扣起咗?咁扣起咗幾多吖?』喂!尋晚我做晒嘢㗎喎!

「呃...呢層我就唔係咁方便講喇...總之就扣咗幾多咁啦...」羅羅撳住個嘴仔...陰陰嘴笑~

『吓?!又扣咗幾多?!我尋晚已經好努力㗎喇!公平咩?!』次次都係咁!

講又唔講一句!扣又扣得多!

俾得嗰1 Sil我...吉儀吖?差粒糖喎!
「哈哈哈~咁佢又真係刻薄咗啲嘅~」羅羅恥笑幾聲~

『都唔係啲啦...』係好撚刻薄啦...

「點吖?有冇啲心郁郁想跟我呢?」羅羅又古古惑惑咁打量住我...

『呃...』跟羅羅...『唔...唔係咁好嘅...』

「我都話你鍾意咗梁綽姿㗎啦~」羅羅又古古惑惑咁陰陰嘴笑~

『唔係唔係...真係唔係咁...』關鍾唔鍾意咩事...

「咁你唔鍾意我咩?」羅羅Keep住古古惑惑咁打量住我~

『唔係唔係...唔係唔係!呃...』點講好呢...
「哈哈哈~你真係好可愛~我越嚟越鍾意你~」羅羅望住我~舔舔脷~

『呃...多謝...多謝...』點講好呢...

你話鍾唔鍾意...

綽姿同羅羅都係大美人...

兩個都各自有佢哋嘅個性...

兩個都係好吸引...
然後就心諗“Why not both?”...

有得Both就當然好啦~

之但係...做人真係唔好咁貪心...

貪心的人有禍了吖嘛~

而喺相處方面...綽姿的確係比起羅羅難相處啲嘅...(可能相處得比較耐啦...)

仲有綽姿真係好刻薄囉...(明明做晒嘢...但次次都分得咁少俾我...)

跟羅羅可能真係好啲嘅..
之但係...唔好唔記得...羅羅之前啲隨行者...俾佢當玩具咁玩...都唔係問題...

問題係玩厭就掉佢去死...

仲有尋晚都見識過啦...話拎嚟擋就拎嚟擋...

真係死咗都唔知咩事㗎...

況且...我而家唔係跟羅羅都覺得自己係佢嘅玩具...俾佢玩緊...

所以都係繼續跟綽姿會好啲...
同羅羅食飽飽,又俾佢雙手翹實手臂行出餐廳~

雖然話都已經掂過好多次羅羅個小饅頭...但仍然興奮...

唔好咁啦...唔好咁留意住羅羅個小饅頭啦...

我都係對身邊嘅人同事提高警覺!

身邊一直都有好多人...擦身而過又好...迫埋嚟都好...

有好多大陸人...亦有唔少鬼鬼祟祟嘅...

當中會唔會有SPIRIT嘅人?

又會唔會有...逆行者潛伏在其中?
我哋而家都可以光明正大咁喺人多嘅鬧市中逛街...

我諗逆行者都一樣可以...

雖然我冇見過逆行者揭開頂帽係點嘅樣...

但我估都係同我哋SPIRIT一樣...都係普通樣一個...

呢個會唔會係呢?嗰個又似唔似呢?

做咗兩個禮拜行者...或者都有返啲行者直覺...

睇嚟我真係成為真正嘅行者喇~
就喺呢個時候,羅羅又用力翹實我:「專心啲同我拍拖~唔好咁專注其他~好易俾其他人察覺到自己係行者嘅身份㗎~」

吓?好易俾人察覺到...行者身份?

「俾我哋SPIRIT嘅人察覺到唔算係咩大件事~之但係...俾逆行者察覺到就唔係咁好啦~」羅羅又甜絲絲咁對住我笑~

俾逆行者察覺到...唔係咁好?

「雖然話俾佢哋察覺到都唔會對我哋點...不過俾佢哋點咗相,始終都唔係咁方便~」羅羅又壓一壓個小饅頭埋我手臂~
點咗相...始終都唔係咁方便...

又係喎!

我而家先驚覺自己仲係初哥!唔似得羅羅咁有經驗!

「所以你而家都係專心同我拍拖好喇~」羅羅又甜絲絲咁翹到我實一實~

定係呢個先係你嘅真正目的吖...

今晚出完

三句預告

[Day 15-短兵相接] PART 09

繼續被羅羅雙手翹實咁拍拖...

「你睇你睇~隻公仔幾可愛~」羅羅成個小妹妹咁指住隻公仔~
已經將[Day 15-短兵相接] PART 08 Upload上Facebook同紙言
唔賣可愛 都唔係賣崩壞掛
都可以走清純清新路線㗎姐
羅羅啲性格真係
收返埋條脷先
敢愛敢恨 愛恨分明 幾正吖
真係好可惜吖 佢細個真係無敵
仲有幾個都好正 不過唔係好記得個名
冇事業線嘅
要樣唔要波
但係特登著件露事業線嘅衫
露胸皮都得㗎姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞