《香港傭兵》(32)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
柒婆係咁出招 包剪揼都出晒以為自己贏梗
但係根本就冇人同佢玩包剪揼
佢就自己一個癲婆咁企喺度亂吠
冇錯 我哋冇低線
啲招唔Work 好心就做實事啦
妹妹仔早
高才鳩早
風鈴早
各位早晨
聽個朋友講佢老母明明就係藍又要扮中立 好氣頂
老豆睇藍片成日都開到鬼咁大聲
真係好影響心情寫作
我越嚟越感受到寧靜嘅空間對創作係幾咁重要
最後校對中
落自修室嘆冷氣

上回講到羅羅出現喺飛揚同綽姿面前。
原來羅羅都接咗委託~
好吖好吖~又可以同羅羅一齊執行委託~咁就安心得多啦~
話晒羅羅咁勁~比起綽姿更加勁~
三人用上精神液之後就向住老蘭方向行。
行返上橋,就見到一個鬼佬。
原來個鬼佬叫偉先生,係今次要護送嘅目標人物~
咁貨物呢?見佢兩手空空咁咋喎...
三人跟住偉先生行,行返去老蘭間酒吧。
入到去就見到個“中國藉”男子,檯面上仲有個黑色手提箱。
原來偉先生同呢個姓鍾嘅中國藉男子有交易。
當交易完成後...偉先生立即拎個黑色手提箱摸一摸...望一望...
飛揚再睇清楚啲...個黑色手提箱好似係...鐵製?
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

就喺鍾先生企起身,準備走人之時...

我感覺到身後嘅羅羅突然散發出強大且壓迫嘅殺氣!

當我想回頭一望之時,一道紅光一閃!就由我身邊閃過!

我再跟住紅光望返上前...就見到羅羅手持亮出刺眼紅光刀刃嘅精神刀...企喺鍾先生身旁...

然後...鍾先生頸上出現一條痕...頭顱隨即飛到空中…轉咗幾個圈…

“咚!咚…”跌到地上!

“啪!”鍾先生個身都向後一跌...跌喺地上!
「你做咩?」綽姿已經拔出精神刀柄!亮出刺眼嘅紅光刀刃!問咗我心裡嘅問題出嚟!

係...係咯...做...做咩吖?

羅羅做咩要...殺嗰個鍾先生?

羅羅背住我哋,擰轉頭...望住我哋:「執行...委託~」

執行...委託?!

偉先生而家先識得攬住個黑色手提箱,勁驚咁跑到去我身後:「What Happen?佢做乜咩?」

我都想問...
委託有話要殺人咩?

冇吖...我可以好肯定係冇叫我哋殺人吖!

委託淨係叫我哋護送目標人物同貨物去指定地方咋嘛!

「冇錯...我哋呢個係獨佔委託...」綽姿緊握精神刀,「你唔係執行我哋委託...係另一個委託。」

獨佔委託?

唔係執行我哋委託...係另一個委託?

等等先...即係話...我哋個委託...應該淨係得我同綽姿...已經冇其他人可以加入...

而羅羅所執行嘅...係另一個委託?!
「而家先諗到...」羅羅慢慢轉身,向住我哋,「會唔會遲鈍咗啲吖?瓦解~」

「咩...咩事呀?」「咩人嚟㗎?」「死人呀?」「走呀!救命呀!」酒吧裡嘅客人而家先驚覺有唔妥!爭相逃離酒吧!

我哋都冇理到酒吧嘅客人同職員逃離現場,企定定咁互相對峙...

點解會變成咁㗎...

羅羅遞起精神刀,用刺眼嘅紅光刀刃指住綽姿:「交俾我。」

交俾羅羅?係指偉先生手上個黑色手提箱?

羅羅所執行嘅委託...唔止係要殺死鍾先生...仲要得到黑色手提箱?

點會...點會咁㗎?
綽姿企喺我面前,擋住羅羅擺出防禦姿態:「快啲走。」

快...快啲走?

羅羅手中把精神刀所發出嘅紅光刀刃越嚟越光...越嚟越刺眼:「你知你唔係我對手。」

綽姿手中把精神刀所發出嘅紅光刀刃亦都越嚟越光...越嚟越刺眼:「快啲帶目標人物離開...我擋唔得幾耐...自己執生。」

自己執...執生?

綽姿一個忍步就衝向羅羅!

同時我亦都拉住偉先生:『走!』
拉住偉先生一個轉身跑向口門!

“嗡!嗡!吱!!!”我就已經聽到背後傳嚟精神刀嘅格劍聲!

唔好理喇...唔理得咁多喇...我而家要做嘅就係帶偉先生逃跑!

我一直拉住偉先生跑落斜路!

『讓開!讓開!』撥開!推開!撞開路上遇到嘅途人!

護送委託...估唔到今次護送委託所遇到嘅敵人係自己人...仲要係羅羅!

點會咁㗎?

點會有對立嘅委託㗎?

乜真係會有咁矛盾嘅情況發生㗎咩?!
『讓開!讓開呀!』拉住偉先生衝上天橋!途人見我好似隻狂牛咁狂衝向前都紛紛讓開!

執生吖...沿住呢條路帶偉先生去碼頭...應該就啱㗎喇...

「等...等...Hey!Stop...停吖!」偉先生扯晒氣咁!

『Stop乜柒嘢呀?!係唔係想冇命呀?!』屌你老母死鬼佬唔係咁唔知死呀化?!

你都見到嗰個鍾先生上一秒仲生勾勾,下一秒就身首異處㗎啦!

連綽姿都話唔擋得幾耐...我保唔到你㗎!!!
完全冇理偉先生噏乜柒,一直拉住佢狂奔!

一路上都有唔少途人...

「嘩!咩事吖?」

「拍戲呀?」

「喂屌你撞到我呀!」

唔理班途人諗乜...睇乜...我乜都唔理!完全唔理撞到幾多人咁拉住偉先生向碼頭方向拔足狂奔!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞